Dosavadní radní včetně starosty Pavla Bartoše ve svých funkcích končí. Starostkou se stala Petra Pelešková z Libčického občanského spolku LOS, první místostarostkou Tereza Nehasilová taktéž z LOSu – a druhým místostarostou je Jiří Sochor z ODS. Ten shrnuje, jaké úkoly před novým vedením stojí: zajistit transparentní správu města i naplňování konkrétních úkolů: od hezkého vzhledu veřejného prostoru přes rozšíření sociálních služeb až například navýšení míst pro děti ve školce a restart spolupráce se sousedními městy i obcemi. „Představili jsme sto úkolů pro město, na jejichž naplňování je potřeba začít pracovat,“ konstatoval Sochor.

Ilustrační foto.
Covid řádí dál. V Praze i Středočeském kraji za říjen zemřely desítky lidí

O elánu do práce, která má městu přinést změnu, hovoří i starostka Pelešková. „Lidé nám dali příležitost ukázat, že se dá město vést i jinak, že lidé můžou být a budou součástí rozhodování radnice a tvůrci budoucí podoby města,“ zdůraznila. „S radostí a zároveň s úctou a pokorou se hlásíme k úspěchu, který přinesla dlouholetá práce všech z Libčického občanského spolku LOS nejen v opozičních lavicích, ale zejména přímo ve městě,“ poznamenala nová starostka.

Ilustrační foto.
Chudší rodiny dostávají na nové vytápění i přes sto padesát tisíc korun

Po zářijovém úspěchu ve volbách majícím hodnotu 45,92 procenta, což přineslo zisk sedmi mandátů v patnáctičlenném zastupitelstvu, je LOS ve vedení města nepřehlédnutelný: z jeho kandidátky pocházejí i další členové rady města Jan Menšík a Lukáš Kučera. „Společnou účast na správě města v radě odmítli zástupci sdružení Triangl,“ poznamenal místostarosta Sochor. Dalšími zastupiteli jsou za LOS Martina Macurová, Tomáš Lisý a Ilona Ptáčková. Dříve většinový spolek Liběhrad, který v září s podporou 24,26 procenta získal čtyři mandáty, reprezentují v zastupitelstvu dosavadní starosta Pavel Bartoš, někdejší místostarosta Vít Penížek, Lukáš Reichel a Milan Kiselica. Za Triangl v zastupitelstvu zasedají Günter Bittengel a Josef Rous – a patnáctým členem je Jiří Lain (TOP 09).