Ačkoli většina míst – včetně altánu, kde probíhaly taneční lekce - se během let, které uběhly od natáčení snímku, příliš nezměnila, totéž se nedá říct o jezeru, v nemž Jennifer Greyová a Patrick Swayze kdysi nacvičovali legendární zvedačku.

Jak upozornil místní deník The Roanoke Times, hladina jezera poprvé poklesla již v roce 1999, o čtyři roky později se ale vrátila na svou normální úroveň. K dalšímu poklesu došlo v roce 2006, tentokrát se však úbytek vody nezastavil a v roce 2008 jezero zcela vyschlo.

Tajemný a zrádný magic bus ještě na svém místě na někdejší Stampede Trail
"Magický autobus" z Aljašky byl lapač duší. O život připravil řadu lidí

Jaké tedy bylo překvapení odborníků i místních obyvatel, když před několika týdny zjistili, že se jezero znovu plní vodou. „V současnosti je naplněno asi ze třetiny a zdá se, že proces pokračuje,“ uvedla pro CNN generální ředitelka zdejšího areálu Heidi Stoneová.

Zdroj: Youtube

„Je to vzrušující. Naši hosté jsou nadšeni, protože jezero bylo několik let zcela vyschlé a připomínalo spíše louku. Nejkrásnější ovšem je, když je plné vody,“ dodala Stoneová.

Složitý proces

Na základě podrobného výzkumu dospěli vědci záhy k závěru, že jezero zcela vyschne přibližně jednou za 400 let.

„Když je jezero prázdné a nezbývá v něm žádná voda, čistí se pohybem sedimentu, který se nahromadil na jeho dně. Jedná se o poměrně složitý mechanismus, jehož zásluhou se ale jezero udržuje čisté a hluboké,“ vysvětlil Jon Crawley, profesor na virginské škole Roanoke College.

V nitru podmořských jeskyní našli potápěči stopy po pravěké důlní činnosti
Potápěči nalezli v podmořských jeskyních prastarý důl, ukrýval vzkaz z minulosti

K podobnému procesu přitom nedochází jen v Mountain Lake, ale i v několika dalších jezerech po celém světě. „Horská jezera jsou naprosto unikátní. A to nejen ta v Apalačském pohoří, ale všude na světě,“ dodal Crawley.

Kouzelné místo

Nejen fanoušci legendárního snímku tak napjatě čekají na okamžik, až hladina jezera znovu vystoupá na svou normální úroveň. Již nyní se ale mohou v areálu zúčastnit tématických „víkendů s Hříšným tancem“, jejichž součástí je i velkolepá taneční party.

IronManův malebný srub na samotě u lesa
Netradiční dovolená. Vyspat se můžete v chatě Iron Mana či vile ze Sherlocka

Navzdory epidemii koronaviru si areál Mountain Lake Lodge nemůže stěžovat na nedostatek hostů. "Tohle místo je naprosto kouzelné," řekla serveru WSLS Jenifer Stevensová, která si návštěvou splnila svůj celoživotní sen. "Jakmile nastane léto, sleduji ten film dvakrát či třikrát denně," dodala. 

Baby nebude sedět v koutě! Americký film Hříšný tanec (1987) patří mezi klasiku z nejklasičtějších, když ho nezná jen málokdo. Nestárnoucí snímek, který udělal hvězdu z Jennifer Greyové a utužil postavení Patricka Swayzeho, proslavily nejen taneční choreografie, ale i chemie mezi hlavními postavami – tanečníkem Johnym a mladou dívkou Frances přezdívanou „Baby“.