Americká společnost pro vesmírné lety Space Perspective už nyní přijímá rezervace pro lety své kosmické lodi Neptun na počátek roku 2024, přičemž cena letenky je stanovena na 125 tisíc dolarů, tedy přes 1,1 milionu korun, píše CNN. Poslední zkušební start proběhl z kosmodromu Space Coast v Titusville na Floridě v polovině června. Šest a půl hodiny dlouhý let bez posádky byl celý natočen. Kamery při něm mimo jiné zachytily i úžasnou tvář Země při východu slunce.

Podle společnosti se jednalo o rozhodující milník. Nyní již nic prý nebrání tomu, aby se vesmírní turisté vydali na poklidné vyhlídkové výlety s bohatým občerstvením a neomezenými možnostmi pro focení na sociální sítě.

Pohled zblízka. Letadlo F-117A využívá stealth technologii. Laicky řečeno, je neviditelné pro většinu radarů. Právě kvůli požadavku malého radarového odrazu má netypické hrany.
Nebeského rejnoka USA tajily celá léta. Neviditelný letoun změnil způsob boje

„Chceme zásadně změnit možnosti vstupu člověka do vesmírného prostoru, zjednodušit tolik potřebný výzkum i ovlivnit způsob, jakým se na naši planetu díváme,“ uvedla spoluzakladatelka Space Perspective Jane Poynterová loni při úvodní prezentaci.

První komerční lety Space Perspective sice budou startovat z Floridy, společnost ale plánuje další startovací místa po celém světě. Lety budou zahrnovat dvouhodinový pomalý výstup nad 99 procent zemské atmosféry do výšky 30 kilometrů. Poté budou cestující mít dvě hodiny na vychutnávání si výhledů z kabiny, než se loď vydá na dvouhodinový sestup k oceánu. Na břeh se pak všichni dostanou přistavenou lodí.

 „Brali jsme v úvahu všechny faktory, aby byl zážitek nejen nezapomenutelný, ale také skutečně pohodlný,“ řekl Nigel Goode, designér a spoluzakladatel britského studia PriestmanGoode, které se na vývoji balonu podílelo. Space Perspective v kapsli plánuje pořádat i svatby. Toaleta podle Goodeho bude „záchodem s nejlepším výhledem ve známém vesmíru“. Umístěna byla do středu kapsle ve vrcholu obráceného kuželu.

Vzducholoď Airlander má první cestující přivítat v roce 2025. Užijí si luxusní cestu s minimálními turbulencemi a panoramatickými okny. Foto: Hybrid Air Vehicles
Panoramatická okna, žádné turbulence. Do oblak se chystá revoluční vzducholoď

Kapsle má průměr pět metrů. Polyetylenový balon při plném nafouknutí pak má průměr 100 metrů, což je přibližně délka fotbalového hřiště. Protože lehkého helia je v současnosti nedostatek a je určeno prioritně pro zdravotnictví, vynese Neptun do nebe vodík. „Náš vyspělý kosmický balon je navržen tak, aby fungoval ve vakuu na okraji vesmíru,“ uklidňuje web Space Perspective. Všichni si jistě pamatují katastrofu vzducholodi Hindenburg. „NASA používá podobné balóny po celá desetiletí pro lety svých výzkumných dalekohledů,“ píše se dále.

První vesmírný turista 

Historicky prvním vesmírným turistou byl americký milionář Dennis Tito, který dorazil na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) v ruské raketě Sojuz v dubnu roku 2001. Za posledních 20 let ho následovala ale jen hrstka dalších. Přesto společnosti jako SpaceX Elona Muska či Blue Origin Jeffa Bezose a Virgin Galactic Richarda Bransona vynakládají nemalé peníze do rozvoje vesmírné turistiky, která má být skutečně meziplanetární.

Záběry, které na Marsu pořídilo vozítko Perseverance
Nová éra vesmírných závodů. NASA se chystá na Venuši, Čína staví stanici

Bezos chce osobně v červenci odstartovat do vesmíru ve své raketě Blue Origin. SpaceX navrhuje, aby těm, kteří mají zbytečných pár milionů dolarů, bylo umožněno strávit na oběžné dráze Země několik dní, hovoří se i o pobytu na Mezinárodní vesmírné stanice. Virgin Galactic mezitím provedla na konci května svůj první zkušební let na hranici vesmíru. Její akcie po úspěšném pokusu zaznamenaly masivní dvacetiprocentní růst, uvedla CNN.