Autokino Strahov: Poslední závod
KDY: Od 20
KDE: Zátopkova, Praha 6
ZA KOLIK: 350 Kč za automobil

Krkonoše před první světovou válkou byl chudý kraj, kde se střetával český živel s německým. Hory se zpočátku století začaly dynamicky proměňovat, zejména díky jedné novince v českých zemích – lyžím. Bohumil Hanč byl nejslavnější český lyžař, který vyhrával závody doma i v zahraničí. Všestranný sportovec Emerich Rath se jako jediný Němec pravidelně zúčastňoval českých závodů, ostatní Němci z Krkonoš je z nacionálních důvodů bojkotovali. Hanč a Rath se dobře znali, setkali se i na startu osudného závodu v roce 1913. Po prvním kole se počasí prudce zhoršilo, vypukla sněhová vánice. Všichni závodníci vzdali, Hanč zůstal na trati sám. Polomrtvého jej nalezl právě Emerich Rath a s nasazením vlastního života se jej snažil zachránit, bohužel marně. Později je v horách nalezen i zmrzlý Václav Vrbata, Hančův přítel, který ho chtěl na trati podpořit a v prudké vánici mu půjčil svůj kabát… Po mnichovských událostech, druhé světové válce a následném komunistickém puči se příběh Němce, který riskoval život, aby pomohl českému kamarádovi, nehodil, a Emerich Rath byl ze všeobecně známého příběhu takřka vymazán. Hanč zemřel a stal se legendou. Rath přežil a zemřel v zapomnění jako bezdomovec.

Rostlinná štafeta vol. 31
KDY: 10-18
KDE: Zahrada na niti, Školská 7, Praha 1
ZA KOLIK: Vstupné zdarma

Máte doma rostliny, řízky, semínka, které nechcete, nevejdou se vám domů, je vám líto rostliny vyhazovat nebo máte prostě moc stejných druhů a chtěli byste nějaké jiné? Nejste zatím moc velký pěstitel, ale rádi byste si domů pořídili květiny s příběhem? Tak to potřebujete přijít na Rostlinnou štafetu! "Účast není podmíněná přinesením rostliny, můžete přinést kolik rostlin chcete. Nově je ale stanoven maximální počet rostlin, které si můžete odnést, na pět kusů! Do počtu se nezapočítávají semena a potřeby na pěstování rostlin jako květináče a podobně. Pokud si k rostlinkám připravíte i cedulky s příběhem (od koho rostlina je, jak se k vám dostala, nebo proč jí posíláte dál) budeme moc rádi, protože příběh dělá hodně a k rostlině pak má nový majitel hned jiný vztah, když o ní něco ví  Jak taková roslinná štafeta probíhá? Štafeta se koná venku, před Zahradou na niti, kde je umístěn dlouhý stůl na který můžete odložit nechtěné rostliny a z kterého si můžete jakoukoliv rostlinu odnést," zvou pořadatelé ze Zahrady na niti.

Fidlovačka: Kouř
KDY: Od 19
KDE: Divadlo Na Fidlovačce, Křesomyslova 625/5, Praha 4
ZA KOLIK: 459-699 Kč

Kultovní rytmikál z roku 1991 ožívá na divadelních prknech. “Hele, kotě, vo co ti de?" Každý, kdo v devadesátých letech vnímal kulturní vývoj, Kouř zná. Kdo se narodil až po Kouři, zná slavný Arnoštkův hit “Je to fajn fajn fajn, je to fajn.” Mirek se opět s cigaretou v ruce a trochu znuděně stává tváří malé revoluce, Kotě je opět projekcí všech možných i nemožných mužských fantazií o femme fatale, ředitel je opět ideologickým nabubřelcem, máničky negují vše, co se naskytne, svazáci naopak servilně vítají vše, co se namane. Helenka je zamilovaná. A na režijní stoličku nezasedne nikdo jiný než původní Arnoštek.

Motýli: Zaostřeno na detail
KDY: Do 22. května, denně úterý až neděle 9-19 (pondělí pouze 18. dubna)
KDE: Botanická zahrada hl. m. Prahy, Trojská 800, Praha 7
ZA KOLIK: Od 100 Kč

Botanická zahrada opět připravila oblíbenou výstavu tropických motýlů, tentokrát s názvem Motýli, zaostřeno na detail. Výstava poodhalí tajemství stavby motýlích křídel, ukáže, jak vypadají například oči, nohy nebo tykadla u housenek i dospělých jedinců. Patronkami této jedinečné přehlídky se staly herečka Klára Melíšková, zpěvačka Aneta Langerová, snowboardistka Eva Samková a modelka Pavlína Němcová. Do Prahy postupně doputuje na 5500 kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou a z nich se ve skleníku Fata Morgana vylíhnou krasavci několika desítek druhů. K vidění bude jeden z největších motýlů na světě – martináč Attacus atlas. Návštěvníci si budou moci prohlédnout i unikátní anatomický model tohoto nočního motýla v nadživotní velikosti. Zájemci také budou mít příležitost prostřednictvím kanálu YouTube botanické zahrady on-line sledovat proces líhnutí motýlů z kukly. Foyer skleníku Fata Morgana letos ozdobí výtvarné aranže a díla, které v rámci svých workshopů připravila Galerie hl. m. Prahy. Výstava Motýli, zaostřeno na detail se koná od 8. dubna do 22. května.

Švandovo divadlo: Ať vejde ten pravý
KDY: Od 19
KDE: Švandovo divadlo na Smíchově, Štefánikova 57, Praha 5
ZA KOLIK: Od 380 Kč

Dramatizace švédského románu proslaveného úspěšným filmem mísí drsné hororové scény s nadčasovou love story a na jeviště přináší neokoukaný hororový žánr. Oskar je osamělý chlapec, kterého ve škole šikanují. Žije s matkou v paneláku na kraji města. Eli je mladá dívenka, která se přistěhovala naproti. Nechodí do školy a přes den nikdy neopouští byt. Jejich vyděděnost je k sobě přitahuje a jejich přátelství se stává den ode dne bližším, zatímco sousedstvím otřásá série vražd…

Stoner ritual: Acid Row, Swanmay, Moist Wanted
KDY: Od 19.30
KDE: Cross Club, Plynární 23, Praha 7
ZA KOLIK: 50-250 Kč, doporučená cena 150-200 Kč

Potulný čaroděj nakreslil na zeď u hřbitova několik znamení. A výsledek je jasný - další Stoner ritual vypukne 13. dubna. Do Crossu zavítá trojice stonerových kapel, které vás zavalí pekelnou atmosférou. Postupně zahrají Moist Wanted (instrumental stoner doom), Swanmay (psychedelic stoner doom) a Acid Row (stoner rock punk).

Svět medúz plný novinek pro děti i rodiče
KDY: 
Denně 9-21
KDE: 
OC Arkády Pankrác, Na pankráci 86, Praha 4
ZA KOLIK: 
Od 170 Kč, dospělí 260 Kč

Svět medúz se dočkal dalšího rozšíření a vylepšení. Cílem změn je zpříjemnění pobytu ve rodinám s dětmi. Ve venkovních střešních prostorách byl vybudován nový Jellyjake park, který je plný tematicky laděných zábavních atrakcí a originálních her pro ty nejmenší návštěvníky, včetně prolézaček, trampolín a skluzavek. Dřívější Bistro Medúz prošlo kompletní rekonstrukcí a stalo se unikátním prostorem plných těch nejmodernějších technologických vychytávek. Čas na občerstvení si tak můžete zpříjemnit například sledováním videomappingové projekce s medúzami, nebo otestovat svůj talent na jednom ze tří nadstandardních multimediálních pláten.

Myši patří do nebe: Výstava
KDY: 22. ledna až 15. května, denně 9-18
KDE: Chvalský zámek, Na Chvalské tvrzi 857/4, Praha 9
ZA KOLIK: Od 40 Kč, rodinné vstupné 190 Kč

Výpravnou výstavu kulis, scenérií, rekvizit i půvabných loutek z animovaného filmu Myši patří do nebe si rozhodně nemůžete nechat ujít! "Mnohých detailů si ve filmu díky krátkosti záběru ani nelze povšimnout. Na naší výstavě nabídneme návštěvníkům jedinečnou příležitost si dopodrobna jednotlivé scény i objemné dekorace prohlédnout. A nejenom to! Nejmenší děti si výstavu mohou užít i dobrodružně díky zábavné mapce, která jim poslouží jako interaktivní průvodce filmovým zákulisím i příběhem. Starším dětem i dospělým doporučujeme ke zhlédnutí také film o filmu v zámeckém minikině a o další zážitky s výstavou se postará například i stylový fotokoutek ve středověkém sklepení," říkají organizátoři akce.

Czech Press Photo: Výstava vítězů
KDY: Do konce května, denně 10-18
KDE: Národní muzeum (Historická budova), Václavské náměstí 68, Praha 1
ZA KOLIK: Od 120 Kč

V Národním muzeu i letos spatříte to nejlepší, co soutěž Czech Press Photo může nabídnout. Na velkoformátových fotografiích budete obdivovat nejen vítězné snímky již 27. ročníku této prestižní soutěže, ale nově i fotografie, které vzešly z letošního úplně prvního ročníku soutěže Czech Photo Junior pro mladé fotografy ze základních a středních škol. Fotografií roku 2021 se stal snímek Petra Topiče, který zachytil následky ničivého tornáda na jižní Moravě.