Kolem světa: Sokotra, klenot Arabského moře
KDY: 20-22
KDE: Po zaplacení zde obdržíte odkaz ke sledování
ZA KOLIK: 99 Kč, permanentka na celý červen za 990 Kč

Kolem světa je cyklus cestovatelských přednášek. Sokotra se začala znovu pomalu otevírat světu. Souostroví patřící Jemenu bylo několik let vzhledem k probíhající občanské válce v pevninském Jemenu zcela nedostupné. Na začátku května 2021 se tam vypravil český fotograf a cestovatel Aleš Malár, který vám představí možnosti, jak se na tuto málo známou perlu Indického oceánu dostat a jak se v takové destinaci, kde není jediný hotel a jen jedna asfaltová cesta, pohybovat. Jaké státy tam posilují svůj vliv nebo proč u pobřeží stojí desítky rezivějících sovětských tanků? Hlavním symbolem Sokotry jsou ale stromy dračí krve, na jejichž výzkumu se podílí už 20 let i vědci z brněnské Mendelovy univerzity.

Galerie Vltavská: Básně z dálnice
KDY: Až do 25. června, nonstop
KDE: Venkovní Galerie Vltavská (u stejnojmenného metra)
ZA KOLIK: Zdarma

Básně z dálnice, sestavené z reklamních sloganů z billboardů sesbíraných Jolanou Havelkovou při cestách Českou republikou za uplynulých 12 let. Realizaci tohoto záměru vybrala odborná porota v rámci otevřené výzvy.

Venkovní výstava Rohanský ostrov
KDY: Až do 31. srpna, nonstop
KDE: Okolí Rohanského a Libeňského ostrova, Praha 8
ZA KOLIK: Zdarma
Výstava Rohanský ostrov na svých deseti zastaveních upozorňuje na pestrost 56 hektarů pražského meandru a jeho okolí, které se rozkládá od Štvanice po Libeňský ostrov. Toto území v budoucnu čeká postupná proměna. Výstava návštěvníky provází známými místy i zapadlými zákoutími a zprostředkovává přírodní, kulturní i uměleckou barvitost oblasti.

Národní muzeum online
KDY: Nonstop
KDE: Muzejní web
ZA KOLIK: Zdarma

Národní muzeum se chystá na alespoň částečné znovuotevření. Neustále je ale možné užít si i online prohlídky výstav. V současné chvíli si můžete projít výstavy: Lidová víra, Parlament!, Sblížení: Lidé a velké šelmy Šumavy, Korona v muzeu, 1620: Cesta na Horu, Lvem mě nazývají, Slavní čeští skladatelé, Před sto lety na Tahiti, Hudební zvěřinec, České národní povstání, Staré pověsti české, Národní muzeum v éře Československa, Příběh plejtváka myšoka, Sametová revoluce: Říká se jí sametová, Znovu svobodně, Labyrint informací a ráj tisku, Račte vstoupit do divadla, Na Sibiř z domova, Přírodovědecké sbírky ve fotografii, Století trampingu, Import / Export / Rock´n Roll.

Atletika: Memoriál Josefa Odložila
KDY: 13-20
KDE: Stadion Juliska, Praha 6 nebo přímý přenos ČT Sport od 18 hodin, web akce
ZA KOLIK: Zdarma

Stadion Juliska hostí další galapředstavení současné světové atletické špičky. Na 28. ročníku Memoriálu Josefa Odložila se můžete těšit na českou atletickou špičku i esa atletiky světové. Hlavním závodem bude již tradičně běh na 1500m mužů, ve kterém Josef Odložil získal v roce 1964 stříbrnou medaili na olympiádě v Tokiu.

Program:
13:15 - 15:15 Žákovské závody
15:15 - 17:00 Předprogram
17:00 - 20:00 Hlavní program