Placebo: Koncert
KDY: Od 19
KDE: O2 Universum, Českomoravská, Praha 9
ZA KOLIK: 1490–1590 Kč

Pražské O2 universum přivítá poslední říjnový den britskou kapelu Placebo, která se po dlouhých pěti letech vrací do České republiky. Dvojice Brian Molko a Stefan Olsdal přijedou představit svým fanouškům nové, již osmé album „Never Let Me Go“, které vyjde 25. 3. 2022, tedy devět let od poslední studiové desky „Loud Like Love“. První ochutnávku si můžete poslechnout už dnes díky singlu „Surrounden By Spies“.

Fidlovačka: muzikál Branický zázrak
KDY: Od 19
KDE: Divadlo Na Fidlovačce, Křesomyslova 625/4, Praha 4
ZA KOLIK: 325-1900 Kč

Písničkář Pavel Krajíček dosáhl středního věku a diví se, kam se ztratilo jeho mládí, sláva, radost ze života a teď dokonce i kolo z garáže. Smiřuje se s tím, že mládí mu nikdo nevrátí, a o to víc chce zpátky alespoň kolo. Policie se zdá bezradná, a tak se Krajíček rozhodne odhalit a potrestat loupeživé bezdomovce na vlastní pěst. To se mu sice nepodaří, ale získá naději, že by mohl dostat odpověď na to, co ho v životě vlastně trápí. Stačí prý jen během úplňkové noci přespat v kouzelném lesíku u ohně s bezdomovci… Civilní reálie pražské periferie a zápletka s ukradeným bicyklem vytvářejí v kombinaci se vznešenými tóny hudby třaskavou směs. Humorná nadsázka s lehkostí předává poselství, která si divák může odnést ve svém srdci.

Egypt: Dar Nilu na Chvalském zámku
KDY: Do 20. listopadu, denně 9-18
KDE: Chvalský zámek, Na Chvalské tvrzi 857, Praha 9
ZA KOLIK: 40-70 Kč

Výstava s názvem Egypt – dar Nilu představí velkorysý náhled do jedné z největších starověkých civilizací, která rozkvétala před 5000 lety na březích afrického veletoku. Její autor slovenský cestovatel a sběratel Ján Hertlík nashromáždil během posledních dvaceti let obdivuhodnou sbírku replik historických předmětů s egyptskou tematikou, které následně uměleckými technikami upravil do podoby originálů. Expozice představí repliky bust panovníků, sochy vládců i bohů. Nebudou chybět nástěnné malby či pohřební nádoby. Na výstavě potkáte také nejkrásnější ženu starověku – Nefertiti a seznámíte se s poklady z Tutanchamonovy hrobky. Výstava provede všemi historickými obdobími starověkého Egypta – od času sjednocení Horního a Dolního Egypta, přes stavbu pyramid, období největšího rozkvětu v Nové říši až po Ptolemaiovské období.

Olga Havlová: Křest charitativního kalendáře Bohdana Holomíčka
KDY:
Od 19
KDE: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 1
ZA KOLIK: Vstup zdarma

Nevšední okamžiky každodenního života Olgy a Václava Havlových zachycuje objektiv dnes již legendárního fotografa Bohdana Holomíčka. Charitativní kalendář připravený pro Výbor dobré vůle – Nadaci Olgy Havlové k nedožitým 90. narozeninám Olgy Havlové pokřtí Karel Schwarzenberg, Anna Freimanová a Monika Granja. Součástí večera bude také promítání fotografií samotným autorem.

Muzeum fantastických iluzí
KDY: Denně 9-19 (poslední vstup v 18)
KDE: Muzeum fantastických iluzí, Vodičkova 31, Praha 1
ZA KOLIK: Od 179 Kč

Vítejte v magickém světě optických iluzí! Muzeum fantastických iluzí Pavla Kožíška má u návštěvníků obrovský úspěch a nyní je nově dvakrát větší a xkrát zábavnější! Staňte se součástí strhující expozice fantastických optických klamů a velkoformátových trikových obrazů. Vydejte se za jedinečným zážitkem do toho nejzábavnějšího českého muzea, kde si navíc ještě pořídíte parádní a legrační fotky a videa!

Svět medúz plný novinek pro děti i rodiče
KDY: Denně 9-21
KDE: OC Arkády Pankrác, Na pankráci 86, Praha 4
ZA KOLIK: Od 170 Kč, dospělí 260 Kč

Svět medúz se dočkal dalšího rozšíření a vylepšení. Cílem změn je zpříjemnění pobytu ve rodinám s dětmi. Ve venkovních střešních prostorách byl vybudován nový Jellyjake park, který je plný tematicky laděných zábavních atrakcí a originálních her pro ty nejmenší návštěvníky, včetně prolézaček, trampolín a skluzavek. Dřívější Bistro Medúz prošlo kompletní rekonstrukcí a stalo se unikátním prostorem plných těch nejmodernějších technologických vychytávek. Čas na občerstvení si tak můžete zpříjemnit například sledováním videomappingové projekce s medúzami, nebo otestovat svůj talent na jednom ze tří nadstandardních multimediálních pláten.

Výstava Klaudie Hlavatá: Obrácený stín
KDY: Denně do 17. prosince
KDE: Galerie Smečky, Ve Smečkách 2091, Praha 1

Samostatná výstava Klaudie Hlavaté (1992) představuje na třicet nejnovějších koláží. V nich autorka zpracovává ambivalentní témata jako je tehdy a teď, dětství a dospělost či intimní a veřejné, jež vytvářejí zvláštní napětí a dobře podtrhují fragmentárnost zvolené techniky. Spolu s kurátorem výstavy Radkem Wohlmuthem se rozhodli jít ještě dále a vystoupit z obrazu do prostoru Galerie Smečky, která svůj dramaturgický plán staví právě na koláži.