Víte co je to influencerka? To je dívka, která se živí tím, že se fotí na Instagram. Protože na fotce vypadá všechno líp. Zjednodušeně řečeno vyfotí své rty a přírodní či umělá prsa a k tomu napíše něco hodně moudrého, třeba že má ráda život, lidi, cestování, přátele a pozitivní myšlení. Takové ty samozřejmé věci, co víme všichni. Ale ona má pocit, že nás musí poučit. A k tomu nám jen tak mimochodem prodá rtěnku a odličovací tampony.

Asi jste pochopili, že ačkoli jsem k influencerkám a bloggerkám ironický a sarkastický, patřím mezi ty muže, co na Instagramu sjíždějí jejich fotky, protože, přiznejme si, na pokoukání je to pěkné, ale teď si představte, že byste s tou influencerkou museli skutečně chodit.

Aprílový řád světa

Vezměte si hned to ráno, vy se chcete probudit vedle nemalovaného obličeje, abyste si pak mohli vážit toho namalovaného, ale influencerka vám tu šanci nedá, ta je namalovaná furt, ta celou noc nespí, co kdyby se totiž chtěla ve tři ráno vyfotit a sdělit světu něco moudrého, třeba aby lidi třídili plast. Díky, ještě že jsi nám to řekla, bez tebe bychom to nevěděli.

Pak přijde snídaně, ale než se pustíte do jídla, trvá to několik hodin, protože nejprve se musí vše naaranžovat a vyfotit. Párek, avokádo, salám, maso, zelenina, ovoce, káva, vajíčka, slané pečivo, sladké pečivo, vločky – obří snídaně jak pro celý hotel. Ale ne pro vás, jen pro fotografii prodávající nový typ kávovaru s desetiprocentní slevou.

Sleva na podprsenku a málo lajků

Večer s ní nemůžete jít do baru, protože si neobjedná drink, aby se s vámi opila, ale aby s ním natočila video, ve kterém svým sledujícím poví převratnou myšlenku, že mír je lepší než válka. A nabídne jim slevový kód na podprsenku a líčidla.

Jediným hybatelem její nálady jsou lajky a srdíčka. Občas s vámi nemluví, ale není to jako u jiných žen, že když se zeptáte, co jí je, řekne nic a vy hned máte jasno. Tady je to tím, že dnes dostala málo lajků a srdíček a je nešťastná, že jí klesl počet sledujících.

Komik a herec Lukáš Pavlásek
Fejeton na paVlásku: Hašek a političtí komici

A jako zlatý hřeb je tu dovolená s influencerkou. Dovolenou nevybíráte podle lokality a ceny, ale podle toho, jestli to bude dostatečně fotogenické a reprezentativní místo pro její sociální sítě a jestli vás ubytují zadarmo či za post na Instagramu. Takže vy byste se chtěl válet na chalupě, ale musíte na Maledivy.

Pak večer ležíte na Maledivách vedle té své influencerky, které se ani nemůžete dotknout, protože by se jí hned všechno pocuchalo a už by nevypadala tak krásně a nemohla postovat videa, a sníte o starý dobrý normální holce, která nesděluje žádný poselství, ani se třikrát denně nefotí v plavkách, ale jen normálně vydrží žít s kreténem, jako jste vy.