To, že tato stylová kavárna v pasáži Paláce Fenix má co do činění se zdejším divadlem, je patrné na první pohled: skrz prosklenou výlohu nelze přehlédnout uhrančivý pohled Karla Rodena, jehož portrét visí nad masivním dřevěným stolem, umístěným hned u vchodu do kavárny. Po celém prostoru kavárny pak visí fotografie dalších herců z divadla Studio DVA, jako například Evy Holubové, Ivany Chýlkové, Jany Krausové nebo Kryštofa Hádka.

Kavárna je otevřena sedm dní v týdnu 

Vždy před představením a po představení je kavárna nejvíc vytížená. Ovšem na rozdíl od mnohých jiných divadelních kaváren neslouží pouze či především pro návštěvníky divadla a herce. Otevřeno je tu sedm dní v týdnu od rána do nočních hodin a s oblibou sem chodí turisté a milovníci výběrové kávy.

„Rok trvalo, než si lidé zvykli a začali sem chodit pravidelně," říká provozovatel kavárny Studio DVA Ladislav Joska, který kavárnu otevíral před dvěma lety spolu s producentem divadla Michalem Hrubým. Koncepce podniku se za tu dobu značně proměnila.

Kromě zmrzliny si vše připravují sami 

„Zpočátku to byla víc kavárna, která fungovala spíš pro návštěvníky divadla před představením. Postupně se z ní stala kavárna s výběrovou kávou, kde se však můžete i kvalitně a dobře najíst," dodává Ladislav Joska, který má za sebou dvanáctileté zkušenosti z gastronomie.

Jídelní i nápojový lístek odpovídá celodenní otevírací době: nechybí snídaňové i obědové menu, stálé menu i něco malého k zakousnutí přes den, zákusky a koláče, kromě zmrzliny, kterou odebírají od zmrzlinárny Angelato, si vše připravují sami.

Z nápojů má host na výběr z domácích limonád, kvalitních vín či plzeňského piva. Dokáží majitelé při takové šíři nabídky pohlídat ještě kvalitu kávy? „Stoprocentní káva je tady samozřejmostí, a stejně tak se snažíme být stoprocentní i v kuchyni a v servisu," odpovídá pohotově provozovatel podniku.

Chodí sem herci mezi zkouškami 

Počátkem tohoto roku divadlo a kavárna Studio DVA hostily soutěž Barista roku a staly se tak centrem všech milovníků výběrové kávy. Oba majitelé kavárny se shodují na tom, že důvěra a přátelské vztahy jsou klíčem k úspěchu jejich podnikání.

„To co mě tady vlastně nejvíc baví, je ta symbióza, protože naši herci se lidí nijak nestraní, že by třeba chtěli mít separovanou místnost, ale velmi přirozeně zde tráví pracovní čas mezi zkouškami a chodí sem i ve svém volnu," uvažuje pozitivně naladěný Michal Hrubý, podle kterého se emoce z divadla přenáší i do kavárny a hosté to tu vědomě i nevědomě cítí.

Architekta zvládla interiér na výbornou 

Kavárna Studio DVA oslaví letos druhé výročí. Oba majitelé mají ještě v živé paměti, jaké shony doprovázely otevření, které zvládli najednou se nad tím oba podiví za tři týdny. Z cukrárny, která zde fungovala před tím, se narychlo stala stylová kavárna, kterou ozvláštňuje netypický bar z dřevěných palet.

„Za interiér kavárny vděčíme architektce a kamarádce Tereze Dvořákové, která od nás dostala jediné zadání: finanční a časový limit. Myslím, že to zvládla na výbornou. Kavárna pro ni představuje i jakousi vizitku, od té doby pracovala i pro několik herců, kterým se její práce líbila," říká producent divadla Michal Hrubý.

Kavárna naladí návštěvníky na dobrou náladu

Nejdůležitější ale bylo vytvořit fungující tým lidí a to byla práce Ladislava Josky. Jaké předpoklady vlastně člověk musí mít, aby sem jako zaměstnanec zapadl? „Musí být optimistický a komunikativní," říká Ladislav Joska, který stejně jako Michal Hrubý srší nakažlivým elánem.

Obsluha divadelní kavárny má totiž ještě jeden důležitý úkol: musí hosty a herce, kteří si dopřejí malé občerstvení před představením, naladit tak, aby do divadla odcházeli s dobrou náladou.

Ladislav JoskaVěk: 31 let
Vzdělání: Fakulta sociálních věd UK
Co mě baví nejvíce: rozdávat radost a smích
Co bych doporučil: salsiccia (klobásky) od pana Kšány s carpacciem z červené řepy a rukolou

Michal HrubýVěk: 41
Vzdělání: DAMU, katedra produkce
Co mě nejvíc baví: Plnit sny sobě, a tím i druhým
Co bych doporučil: Toast s avokádem, rajčaty, chilli a dýňovými semínky

Čtěte také: V Kofárně se dobře klábosí s baristy