„Jen u nás se nemele maso, ale káva," dopoví původní pointu Bohdana Strnadová, která působí v Emě od jejího vzniku. Původně pracovala za barem, nyní je na pozici manažerky, která vede dvě směny zaměstnanců. „A to jsme tu začínali původně ve třech," zavzpomíná s trochou nostalgie.

Ema má štěstí na baristy 

Co tedy stojí za úspěchem Emy, kde od září běží nově i nedělní provoz? Podle její manažerky je to štěstí na baristy. Stylovou kavárnu přímo naproti Masarykově nádraží otevírala spolu s Adamem Neubauerem a Vojtou Cífkou. Oba přišli z Cafe Lounge, což je další podnik majitele Emy.

Adam Neubauer je dnes jeden z našich nejlepších baristů mnohokrát oceněný titulem Barista roku. Na začátku letošního roku dokonce Českou republiku reprezentoval v celosvětovém klání v Šanghaji, kde získal desáté místo. V Emě už nepracuje, přesídlil do Brna, kde se chystá otevřít vlastní kavárnu. Vojta Cífka se vrátil do Cafe Lounge.

Kávu vybírá barista i na dovolené 

Ani noví baristé však nezahálí a dělají čest podniku, v němž pracují. „Chodí sem lidé, že chtějí pracovat právě u nás. To bereme jako úspěch. Oni posouvají nás, třeba tím, že se účastní soutěží, a my posouváme je, protože jim dáváme prostor," míní Bohdana Strnadová a dodává, že pracovní vztahy v kavárně nefungují na klasickém vztahu nadřízeného a podřízeného, ale všichni spolu jednají jako partneři.

„Stává se často, že kávu do Emy vybírá barista, třeba na dovolené. Vrátí se, řekne, že ochutnal novou kávu a že byla dobrá a my ji objednáme do Emy," vysvětluje mladá manažerka, která začínala v kavárně Petry Veselé, jedné z našich předních baristek a průkopnic výběrové kávy v Praze.

Kavárně se člověk musí věnovat naplno

S nadsázkou by se přitom dalo tvrdit, že práce v kavárně byla do nedávna docela podřadný job, kterým si vydělávali studenti při škole. Co se od té doby změnilo? „Vlastně my všichni tady jsme s tím začínali při studiích na vysoké škole," uvažuje Bohdana Strnadová a po krátké odmlce pokračuje: „Ale vlastně až na jednoho kluka, který se stal inženýrem, nikdo školu nedokončil.

Myslím, že jsme ztratili zájem o obor, který jsme studovali, a naplno jsme se chtěli věnovat práci v kavárně." Podle manažerky Emy totiž práce baristy nespočívá pouze v dělání kávy ale v ochotě dělat i něco navíc. „Správný barista je člověk, který večer přijde z práce domů a ještě se zajímá, co je ve světě kávy nového," vysvětluje.

Lidé do Emy chodí i kvůli designu 

Věhlas Emy se rozšířil natolik, že najít místo k sezení tu občas není úplná samozřejmost. Ve špičce je běžné, že před kavárnou postává hlouček mladých lidí s kávou v ruce a hovoří stejně, jako by seděli u společného stolu.

„Možná sem lidé chodí i kvůli designu, kdy se tady fotí a pak sdílí fotku na sociální sítě," připustí v jednu chvíli manažerka podniku, zároveň se ale brání nálepce trendy kavárny.

Zakládají si na tom, že nemají wi-fi

Ema je jiná. Na jednu stranu sem chodí s oblibou „trendy" lidé a manažeři z nedaleké budovy Florentina, na druhou stranu si ale zde zakládají na tom, že nemají wi-fi. A to už chce odvahu! Také jeden velký stůl uprostřed místnosti, kde naprosto zaniká prostor soukromí, není v kavárnách právě běžný. „Proč jeden dlouhý stůl? Chceme, aby si zde byli všichni rovni. A také u něj vzniká další příležitost k seznámení," objasňuje vzápětí Bohdana Strnadová.

Nedávno se objevil na tabuli nad barem nápis: Ema hledá sestru. Na základě této výzvy mohli lidé posílat tipy na prostory pro druhou Emu.

„Přišlo nám fér zeptat se nejdřív našich zákazníků, zda vůbec chtějí, aby vznikla nová Ema, a případně kde," uvažuje manažerka podniku a dodává: „Něco se rýsuje, ale zatím nebudu prozrazovat. Máme představu, že by druhá Ema zaplnila prázdný bod v nějaké části Prahy, kde žádná pořádná kavárna není. Třeba v Praze 4 si není kde dát pořádnou kávu. Ale tím nechci říct, že vznikne právě v Praze 4."

Čtěte také: Z naší kavárny musí hosté a herci odcházet s dobrou náladou