Kavárna Coffee Room leží na okraji Vinohrad a Vršovic, tudíž je trochu vzdálená od hlavní kavárenské tepny na Vinohradech. Zdejší kávomilové sem ale cestu dobře znají a nenechají se odradit ani malou zacházkou.

Z poloviny sem zamíří cizinci a z poloviny Češi. Uvnitř panuje přátelská atmosféra, baristé si s hosty tykají, lidé z vedlejší stolů se dávají do řeči. Hovoří se přirozeně nejen o kávě.

Vyzrát na konkurenci? Plnit všechna přání

„Cílem bylo vymyslet něco, co tu nikdo nedělá, a zároveň něco, za čím lidé půjdou," říká Jiří Mahr, který Coffee Room v Korunní ulici otevřel se svou ženou Monikou před dvěma lety.

Kaváren s výběrovou kávou v Praze už sice několik bylo, nicméně mladý pár se zkušenostmi z Anglie vnesl do toho prostředí chuť k experimentům. Schopnost okamžitě reagovat na přání zákazníka, ač zní jakkoliv nemožně, je totiž předpoklad každého baristy v Londýně. „Angličané si rádi vymýšlí, mají rádi ten pocit, že je všichni obskakují," míní kavárník.

Cesta do Anglie 

Do Londýna odešel se svou partnerkou. Bez plánů, zkušeností, velkých jistot. „Jeli jsme to zkusit," vzpomíná Jiří Mahr, který po vysoké škole žurnalistické pracoval jako sportovní novinář. V Anglii oba překvapilo množství cizinců, především pak Poláků. Nebyl problém najít si tu rychle práci. V kavárně našel Jiří Mahr až svůj druhý job. Využil příležitosti a přihlásil se na čtrnáctidenní kurz do pražírny.

„Tam jsem objevil nový svět," vzpomíná na zlom, který ho jako neználka prostředí výběrové kávy potkal. V pražírně se naučil základy, další zkušenosti nabýval samostudiem a prací v kavárnách. Do Prahy se ženou odešli, aby si splnili sen: otevřeli si vlastní kavárnu.

Kvalita pražské kávové kultury stoupá

„Praha teď patří z evropských metropolí k tomu nejlepšímu, to se vůbec nebojím říct. Dva roky zpět jsme vzhlíželi k Berlínu, teď jezdí z Berlína k nám. Baristé v Česku dělají svou práci skvěle, a proto tady šla kvalita nahoru tak rychle," přemýšlí Jiří Mahr, který se ženou rád objíždí evropská města, aby načerpal inspiraci pro Coffee Room. Nejčastěji míří na sever Evropy, kde navštěvují pražírny i espresso bary a zkouší nové chutě kávy. Inspirující jsou pro ně také minimalistické interiéry zdejších podniků.

„Kdybych vám ukázal fotku z doby, kdy jsme kavárnu otevírali, asi byste nepoznala, že sedíte v té samé. Hrozně se za ty dva roky proměnila," říká energický kavárník, který už nosí v hlavě nové nápady na změny ve svém podniku.

Mění se přirozeně i zdejší nabídka. Káva je dominantou Jiřího Mahra a dalších baristů, kterých se za kávovarem střídá celkem pět, zatímco Monika Mahrová má na starosti jídlo. A její kulinářské schopnosti rozhodně stojí taktéž za zmínku.

Vedle pití něco i chutného k zakousnutí 

„Coffee Room měl být původně čistě kávový podnik, ale nakonec jsme se rozhodli zařadit i snídaně. Poptávka lidí po nich byla veliká a my jsme cítili, že by bylo proti byznysu, kdybychom je nezačali dělat.

Začali jsme s nimi v době, kdy dopoledne moc lidí nechodilo, a hledali jsme cestu, jak ten podnik naplnit." vysvětluje majitel podniku. O tom, že se změna názoru vyplatila, není pochyb.

Stylová jídla, která si lidé fotí 

Dnes je zahrádka zcela obsypána hosty a fronty se tvoří i u baru. V čem tkví kouzlo místních snídaní? Odpověď se opět skrývá v hravosti zdejších majitelů. Převládají obložené chleby a tousty jak v masové, tak ve vegetariánské variaci a v kombinacích, které v Česku nejsou úplně obvyklé. Na talíři to přitom vypadá velmi stylově.

„Hodně lidí si jídlo, které si tu dávají, fotí a sdílí pak fotky na sociálních sítích. Pro nás je to vlastně velmi dobrá reklama, která přitáhne další zákazníky," říká spokojeně Jiří Mahr, jehož počáteční cíle se naplnily: lidé se sem sjíždějí z širokého okolí a vrací se opakovaně. Další překvapení manželů Mahrových je na spadnutí: nový podnik otevřou co nevidět. A opět bude na Vinohradech, opět se bude odlišovat od okolních a opět zde budou podávat skvělou kávu a jídlo. Je na co se těšit.

Jiří MahrVěk: 29
Vzdělání a předchozí povolání: žurnalistika FSV UK, sportovní novinář
Motto, se kterým kavárnu vede: s otevřenou myslí nejdál dojdeš
Co v Coffee Room určitě zkusit: flat white a po něm si vychutnat úžasné batch brew
Čeho prvního si všimne jako host při návštěvě kavárny: kaktusů a vůně kafe

Čtěte také: I na nádraží servírují vynikající kávu