Požár vypukl v hotelu Eurostars David letos 20. ledna a zařadil se mezi nejtragičtější v novodobé historii země. Před příjezdem záchranářů zemřeli jednadvacetiletý Němec a o rok mladší Jihokorejka. Dvě ženy, dvacetiletá Němka a stejně stará Jihokorejka, později podlehly zraněním v nemocnici.

V březnu pak na facebook pražských hasičů napsala rodina jednoho z cizinců, který v hotelu v době požáru byl, že muž po dvou měsících na následky požáru zemřel. Policisté dosud ale nepotvrdili, že by muž byl další obětí požáru. Vše má potvrdit zadaný znalecký posudek.

Hasiči a záchranáři zasahovali 20. ledna při požáru hotelu Eurostars David v Náplavní ulici nedaleko Masarykova nábřeží na Novém Městě v Praze.
Tragický lednový požár hotelu v Náplavní ulici si vybral pátou oběť

Podle Kavky hasiči a policisté při vyšetřování příčin požáru jednoznačně vyloučili technickou závadu a na základě dalších poznatků stanovili, že příčinou bylo neprokázané zavinění neznámé osoby. "To znamená, že po vyloučení technické závady požár způsobila neznámá osoba buď nedbalostním jednáním, nebo s úmyslem. Prozatím to však nelze jednoznačně určit," uvedl mluvčí a doplnil, že výsledky ohledně zjištění příčiny požáru hasiči předali kriminalistům, kteří se případem dál zabývají.

Policie už dřív informovala, že požár vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, nikoho ale zatím neobvinila. Škoda přesáhne podle dřívějších odhadů hasičů 20 milionů korun.

Hasiči a záchranáři zasahovali 20. ledna 2018 při požáru hotelu Eurostars v Praze
Lidi jsme museli zachraňovat postupně, říkají hasiči o požáru hotelu