Tam se skutečně valil hustý černý kouř z objektu bývalého zdravotního střediska, kde často nacházejí útočiště lidé bez domova. Členové hlídky proto nejen vyrozuměli hasiče, ale prostřednictvím radiostanice si také vyžádali vyslání posil. A sami se hned pustili do prohledávání objektu, připomněla ve čtvrtek vedoucí kanceláře ředitele městské policie Irena Seifertová.

Potmě a v hustém kouři toho moc vidět nebylo - zakrátko ale strážníci mohli jít po zvuku. Zaslechli totiž kašlání - a v jedné z místností skutečně našli 31letého muže. Ten měl zjevné problémy, protože se nadýchal kouře a byl dezorientován. Když ho hlídka vyvedla ven, nedokázal uspokojivě odpovědět ani na otázku, zda se uvnitř nachází někdo další.

Ještě jeden zachráněný

„Strážníci se proto rozhodli znovu celý objekt prohledat - a udělali dobře," poznamenala Seifertová. Třebaže se požár velice rychle šířil, což komplikovalo pohyb uvnitř objektu, v jedné z dalších místností se podařilo najít ještě 35letého muže. I toho členové hlídky okamžitě vyvedli z kouře na vzduch.

Oba zachráněné muže ošetřili záchranáři, požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu. Jeho příčiny zůstávají v šetření. V podobných případech ale bývá obvyklé, že za rozšíření plamenů obyčejně může nedbalost či neopatrnost; někdy ale nelze vyloučit ani možný úmysl.