Podstatná část příprav byla podle jeho slov zaměřena na zvládnutí rychlé evakuace O2 Areny – pro případ, že by během šampionátu taková potřeba vyvstala. Stejně tak se ale hasiči pečlivě soustředili na schopnost rychle a účinně řešit případnou mimořádnou událost – což ani v nové stavbě, jíž O2 Arena je, není jednoduché.

„Jde o členitý prostor s potřebou speciálního vybavení," vysvětlil Hlinovský, který má se zásahy v netradičním prostředí bohaté zkušenosti; před nástupem do funkce v metropoli šéfoval hasičům v Libereckém kraji a ještě předtím vedl tým hasičů v neratovické Spolaně.

Pro všechny případy je podle Hlinovského nutné mít zajištěny také služby laboratoře – byť nikdo neočekává, že by v hale či v jejím blízkém okolí mohlo po všech pečlivých přípravách dojít k úniku chemikálií a nic nenasvědčuje ani tomu, že by se snad mohl chystat dokonce nějaký útok.

Zkušenosti hasičů ovšem hovoří jasně: štěstí přeje připraveným. I proto se hasiči vedle nácviku vlastní činnosti hodně věnují i papírování – mají nachystanou detailní dokumentaci vztahující se jak ke sportovištím – O2 areně i tréninkové hale v Holešovicích – tak k ubytovacím kapacitám.

V případě nutnosti zásahu mohou být tyto dokumenty neocenitelné nejen při rozhodování týkajícím se nasazení konkrétních sil a prostředků, ale přímo na místě pomohou třeba s orientací.