Deníku to v pondělí 9. září řekla mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková. S tím, že na informacích zveřejněných po srpnovém požáru se dosud nic nemění – a nic k nim zatím ani nepřibylo.

„Čekáme na výsledky analýz odebraných vzorků,“ konstatovala Pučelíková s odkazem na materiál, který kriminalisté společně se specialisty hasičů zajistili na místě požáru a předali ke znaleckému zkoumání. Naznačila přitom, že čekání se asi ještě protáhne: „Expertizy budou záležitostí delšího časového období.“

K požáru dlouhodobě opuštěného obytného komplexu, vestavěného s důrazem na luxus do svahu nad ulicí V Dubině a zvenčí tak trochu připomínajícího pevnost, pro který se vžilo označení Krejčířova vila, byli hasiči přivoláni v noci na úterý 20. srpna. Hořel prostor v podkroví, přičemž požár se rychle rozšířil prakticky na celou střechu.

Vilu, která patřila Radovanu Krejčířovi, zachvátil požár.
Krejčířově vile shořela střecha. Příčinou byl úmysl či nedbalost, říkají hasiči

Přímé hmotné škody vyšetřovatel středočeských hasičů předběžně odhadl na 20 milionů korun; uchráněné hodnoty vyčíslila jejich mluvčí Tereza Fliegerová na zhruba 40 milionů. Oceňovat podobnou nemovitost, jaká nemá na trhu srovnání, je však dosti nejisté.

Ještě během dopoledne zmiňovaného úterka, kdy hasiči stále pracovali na požářišti, se poprvé objevily úvahy, že požár nejspíš souvisí s činností zatím neznámé osoby, která se na místě vyskytovala – ať už šlo o nedbalost, nebo dokonce o úmyslné zapálení. Možnost technické závady hasiči vyloučili, jestliže byl objekt odpojen od dodávek elektřiny i plynu.

Dohady, že oheň mohl založit žhář, však nepotvrdila prvotní obhlídka požářiště s nasazením policejního psa se speciálním výcvikem. Ten dovede najít na spáleništi i nepatrné stopy po použití hořlavin – a jeho citlivý čenich nic neobjevil.

Někdejší vilu podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy zasáhl v noci na 20. srpna 2019 rozsáhlý požár, plameny zničily téměř celou střechu.
Požár vily policie vyšetřuje jako obecné ohrožení, vyslechne Krejčířovou