Už kolem půlnoci byli voláni do domu v Novodvorské ulici, kam k likvidaci plamenů v kuchyni jednoho z bytů vyjely dvě hasičské jednotky. Rozruch se týkal i sousedů – z hořícího domu vyběhly do bezpečí tři stovky lidí. Hasiči ovšem nikoho zachraňovat nemuseli; pro danou situaci mají označení „samovolná evakuace".

Hlavní nádraží v Praze. Ilustrační foto.
Konflikt na nádraží zaměstnal i zdravotníky

Požár v nemocnici je vždy problém

Dvě hodiny před polednem hned čtyři jednotky vyrazily hasit k zadnímu traktu Nemocnice Na Bulovce. V sousedství jejího areálu hořel přízemní objekt typu teskobarák – někdejší kancelářské prostory určené k demolici, které hojně sloužily jako útočiště lidem bez přístřeší.

Nikdo nebyl zraněn. I tak ovšem požár u nemocničního areálu – navíc velmi silně dýmající – vždy znamená větší problém, než kdyby hořelo jinde. Nešlo přitom o malý oheň! Fungování nemocnice naštěstí požár vážněji nenarušil. Zdravotnická zařízení jsou ostatně nyní provozována nejen ve víkendovém, ale i v utlumeném „velikonočním" režimu.

Podezřelý muž na útěku.
Odložený telefon zmizel přímo před očima majitelky

Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu

Záhy se počet zasahujících profesionálních jednotek zvýšil na šest a na pomoc vyjely ještě tři dobrovolné, připomněl Martin Kavka z centrály pražských hasičů. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního nebezpečí, který charakterizuje události většího rozsahu s masivnějším nasazením sil a prostředků.

Plameny na ploše asi 40×5 metrů hasiči zasahující v dýchací technice krotili pomocí šesti vodních proudů. „Část hasičů se zaměřila na hašení požáru, část na ochranu okolních objektů a vyhledávání případných osob. Objekt je totiž hojně vyhledáván bezdomovci," poznamenal Kavka.

Zdroj: HZS Praha

Pod kontrolu se plameny podařilo dostat během hodiny. Půl hodiny před polednem se již hasiči mohli pustit do rozebírání částí zasažené konstrukce.

Okolnosti vzniku obou požárů zůstávají v šetření; v jeho rámci také budou vyčísleny způsobené hmotné škody. Na objektu určeném k demolici v sousedství nemocnice nebudou velké, předpokládá Kavka. Odpoledne připomněl, že vyšetřovatelé zde prověřují verzi zavinění neznámou osobou. Zdůraznil rovněž, že šlo o stavbu patřící radnici, nikoli nemocnici.