V hlavním městě loni řešili hasiči celkem 477 požárů v domácnostech (škody přesáhly 30 milionů korun). Z toho má 191 případů se stalo kvůli vzníceným potravinám. A to vedlo muže v uniformách k trochu netradičnímu činu, propojili „dvě nepostradatelné skutečnosti v životě nás všech, a sice stravování a ochranu domácnosti.“

Srážka tramvají v Ječné ulici 29. června.
Na Rašínově nábřeží se srazila tramvaj s autem. Koleje rychle uvolnili hasiči

„Rady od hasičů, vedle zajímavých receptů, se týkají předcházení vzniku požáru v domácnosti, ale také například bezpečnostních pravidel při grilování na balkóně, zásady evakuace i pravidla pro volání na tísňovou linku. Dozvíte se, jak a čím si vybavit domácnost pro včasné detekování vznikajícího požáru a jak se zachovat při samotném požáru v prostředí domova," přibližuje Jiří Hošek, náměstek ředitele HZS hl. m. Prahy, a dodává, že publikace obsahuje rovněž kapitoly „Paragrafy v domácnosti“.

Recepty dodali profesionální hasiči, kteří jsou zároveň amatérští kuchaři. Na knížce se podíleli lidé ze zásahových jendotek, operátorka tísňové linky či vedoucí pracovníci. Na jedné dvoustraně se vdžy nachází recept na „dobré jídlo“ a také „dobrá rada“ od hasičů nejen v oblasti požární ochrany. Jestli jsou některé recepty pálivé, pražští hasiči v tiskové zprávě neuvedli.

Požár střechy budovy v Libocké ulici.
Požár v Liboci ohrožoval i porost v oboře Hvězda. Policie hledá příčinu