„Příčina vzniku požáru je v šetření, pracuje se s různými verzemi," konstatovala v pondělí Pavlína Adamcová z centrály pražských hasičů, podle jejíchž slov připadá v úvahu především nedbalost neznámé osoby při používání otevřeného ohně, případněpři kouření. „Vyloučit ale nelze ani úmyslné zapálení neznámým pachatelem," poznamenala Adamcová.

Do likvidace plamenů zachvacujících stavební konstrukce i nepořádek a odpadky nahromaděné uvnitř domu se zapojili hasiči z pražských stanic na Chodově a ve Strašnicích, jimž přijeli na pomoc také chemici z Petřin a ze středních Čech profesionálové z Říčan i hasičští dobrovolníci. Zasahovali pomocí vody i pěny v dýchací technice ze zeměi z automobilového výsuvného žebříku.

Provizorní přístřešek téměř lehl popelem

Velké pochybnosti nepanují kolem příčiny požáru, který v noci na pondělí téměř zcela zničil provizorní přístřeší bezdomovcůvybudované poblíž pražské Kolbenovy ulice. Obyvatelé přístřešku zřejmě příliš rozpálili kamna, aby se v mrazu zahřáli, a od nich chytily věci nahromaděné v okolí. Zkoumání všech okolností ale ještězůstává předmětem šetření. O likvidaci plamenů se postaraly hasičské jednotky ze základen v Holešovicích a Satalicích. Oheň se podařilo zdolat pomocí jednoho vodního proudu.