Z centra, které mimo jiné pořádalo sbírku oblečení pro uprchlíky, muselo být evakuováno 19 lidí. Jeden člověk skončil v péči záchranné služby, doplnila mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Zástupci centra Klinika jsou přesvědčeni o tom, že útok mají na svědomí neonacisté, sdělili.

„Po prvotním konfliktu měli na objekt hodit několik zápalných lahví," popsala mluvčí policistů počínání skupiny. Útok v žižkovské Jeseniově ulici se podle ní stal kolem půl osmé večer. Případnou souvislost se sobotními demonstracemi proti migraci v Praze zatím policie nedokáže potvrdit, ani vyvrátit.

Podle lidí z centra Klinika vše nasvědčuje tomu, že útok má na svědomí stejná skupina, která napadla dlažebními kostkami a tyčemi demonstraci Solidarita bez hranic na Malé Straně. Na centrum zaútočili kameny a světlicemi, které zapálily část kavárny, uvedli v prohlášení.

V budově se prý v té chvíli nacházelo přes 20 lidí. Jeden člověk utrpěl zranění hlavy a byl odvezen do nemocnice. Několik lidí se nadýchalo kouře. Adamová dodala, že vzniklý požár ve výloze dokázali hasiči zlikvidovat za čtyři minuty. Evakuace lidí se uskutečnila ještě předtím, než hasiči dorazili na místo.

Agrese českých nacionalistů

„Násilím ani výhružkami se nenecháme zastrašit. Budeme pokračovat v solidárních akcích a rozvíjení svobodných alternativních prostor. Agrese českých nacionalistů připomíná ze všeho nejvíc právě fundamentalistické islamistické skupiny, proti kterým se domněle staví," uvedl v prohlášení člen kolektivu Klinika Jakub Ort.

V prosinci 2014 budovu, kde přebývali bezdomovci a narkomani, aktivisté nelegálně obsadili a vyklidili od odpadků. Centrum začalo provizorně fungovat, než je vyvedla policie. Budova bývalé polikliniky měla být převedena na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která tam chtěla přestěhovat své sídlo.

Loni prázdný objekt iniciativě Klinika propůjčil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Bezplatná výpůjčka končí letos v březnu. Klinika nabízí koncerty, výuku cizích jazyků, promítání či přednášky. Organizuje se tam také sbírka na pomoc uprchlíkům.

V neděli v 15 hodin se má v parku nad Klinikou konat klidné solidární shromáždění, které bude pokračovat pomocí s uklízením škod.

Čtěte také: Praha zažila demonstrace odpůrců a příznivců migrace