Plameny se podařilo dostat pod kontrolu během 12 minut. Třem starším lidem, kteří se nadýchali kouře, pomáhali záchranáři – přičemž dva pacienty dokonce odváželi do nemocnice. Příčina požáru zůstává v šetření specialistů hasičů i policie. V jeho rámci také budou upřesněny způsobené hmotné škody. Kouř poznamenal povrch stěn a stropů v celém podlaží.

Hasiči. Ilustrační foto.
KRIMI MIX: Dospělé i děti vyhnal z postelí požár ve světlíku

V prádelně hořelo kvůli vadnému osvětlení

Rozruch kvůli ohni zažili v noci na pondělí obyvatelé v Řipská ulici na Vinohradech. Dvě jednotky hasičů z centrální stanice a ze Strašnic tam dvě hodiny před půlnocí přijely likvidovat požár prádla v prádelně s mandlem. Po uhašení plamenů, což bylo dílem pár okamžiků, se hasiči ještě postarali o odvětrání objektu. Požár, který měla na svědomí technická závada elektroinstalace stropního osvětlení, napáchal rozsáhlejší škody; odhadují se na 400 tisíc korun. Poškodil vnitřní vybavení včetně sušičky a části rozvodů elektroinstalace.

Dechová zkouška. Ilustrační foto.
KRIMI MIX: Řidič sedl za volant, když pil. Prý proto, že auto prodal
Zdroj: Městská policie Praha
Ukradená navigace
KRIMI MIX: Díky všímavému svědkovi spadla klec krátce po krádeži navigací

Po návratu z ciziny putoval senior do nemocnice  Po návratu z dovolené, kdy byl se synem v zahraničí, putoval do nemocnice 70letý muž, kterému volali sanitku strážníci z Prahy 6. Podrobnosti nedělní události přiblížila v pondělí Michaela Teplá z centrály městské policie. Strážníky nejprve přivolal kolemjdoucí, jehož všímavosti neuniklo, že muž seděl na lavičce u stanice u stanice metra Petřiny po několik hodin. Senior pak vysvětloval, že se v noci vrátil z ciziny, kde byl na dovolené se synem, a cestou domů se mu udělalo zle. Proto se posadil na lavičku. Hlídka se dovolala jeho manželce – ta však uvedla, že je po lékařském zákroku a svého muže si vyzvednout nemůže. Kontaktovat syna se nepodařilo. „Strážníci se proto rozhodli, že muže, bydlícího o pár ulic dál, odvezou a doprovodí domů. Na schodech v domě se mu udělalo nevolno tak, že nebyl schopen chůze,“ uvedla Teplá. Nakonec tedy tedy muž nezamířil do své postele, ale do nemocnice, kam ho odvezla přivolaná sanitka.

Požár plastových trubek.
KRIMI MIX: Při svařování trubek shořelo čtyřicet tisíc korun

Policie pátrá po mužích, o něž mají obavy jejich blízcí  
Sedmapadesátiletý Petr H., který do metropole přišel z Trutnovska, a 28letý Petr K. původem z Teplicka se zřejmě neznají – a nejspíš se ani nikdy nepotkali. Přesto o jejich pohřešování pražská policie informovala dohromady. Společné mají (kromě čirou náhodou shodného jména) to, že o ně příbuzní mají strach. Bojí se, aby muži, kteří koncem minulého týdne odešli z domova a zmizeli neznámo kam, neměli sebevražedné sklony. 
Petr H., po němž bylo celostátní pátrání vyhlášeno v neděli, je hubený, měří asi 170 cm. Jeho popis připomíná oválný obličej zúžený k bradě a zelené oči. „Má vyholené vlasy a krátký plnovous,“ poznamenal v pondělí Jan Daněk z ředitelství pražské policie. Zmínil také poslední známé údaje o oblečení: pohřešovaný měl na sobě černou šusťákovou bundu s kapucí, tmavě modrého triko, kraťasy, na nohou pantofle – a na hlavě čepici s kšiltem šedé barvy.
Petr K., který v celostátní databázi pohřešovaných osob figuruje od pondělka, má střední postavu a měří 178 cm. Muž, který se může jevit starší – asi 35letý – má oválný obličej, hnědé oči, rovné blonďaté vlasy ostříhané nakrátko a na tváři strniště. „Jestliže jste pohřešované viděli nebo víte, kde se mohou nacházet, kontaktujte linku 158,“ vyzývá Daněk.

Petr H. Zdroj: Policie ČR Petr. K. Zdroj: Policie ČR

Police hledá muže, který nevrátil půjčené auto  S žádostí o pomoc při pátrání po již delší dobu hledaném muži se v pondělí obrátili na veřejnost policisté z Úval na Praze-východ. „Před policií se skrývá,“ uvedla policistka Lenka Hašlová s tím, že 30letého Vasilije S. intenzivně hledají již od ledna. Celostátní pátrání pak bylo vyhlášeno před dvěma měsíci.
Podle slov Hašlové je tento muž podezřelý, že od počátku loňského listopadu do 21. ledna neoprávněně používal osobní automobil značky Peugeot. „Toto vozidlo mu zapůjčil jeho kamarád, kterému je měl vrátit zpět do konce října. To však neučinil – a vozidlo dále užíval neoprávněně,“ uvedla policistka.
Vyzvala současně každého, kdo by měl jakékoli informace o pobytu či pohybu hledaného muže, aby kontaktoval úvalské policisty či se s tímto sdělením zastavil na kterékoli policejní služebně. „Můžete i volat na telefonní číslo 602 306 813, případně na tísňovou linku 158,“ poznamenala Hašlová.

Vasilij S. Zdroj: Policie ČR