Stalo se to poté, co devět minut před půl jedenáctou byli hasiči z centrály v Sokolské ulici přivolání do Kongresové ulice. Tam, přímo před ředitelstvím pražské policie, se stal malér, a to dokonce čtyřnásobný.

Čtyři kachňata, která máma kačena převáděla přes silnici, spadla do městského kanálu. A v tomto případě bylo evidentní, že si příroda sama pomoci nedokáže.

Hasičova hlava v kanálu 

Právě při záchraně mláďat skončil jeden z hasičů s hlavou v kanálu, zatímco další dva kolegové, nebo vlastně hned tři, ho drželi za nohy. Plným právem přitom mohl hovořit o tom, že se ocitl v úzkých – v úzkém kanálu.

Tahle slova ovšem zazněla v žertu; vůbec totiž nešlo o nic složitého. „Nebyl to těžký zásah – a nebylo to poprvé, co jsem byl v kanálu, takže dobrý," poznamenal zasahující hasič.

O kachňata se postarala jejich matka 

Vlastně bylo zapotřebí jen jednoho chmatu, aby se dvě z kachňat vrátila z podzemí opět na denní světlo. „Sáhl jsem po nich – a měl jsem je obě. Další dvě jsem jen slyšel," přiblížil hasič, co se dole odehrálo. Dvě z kachňat se vydala úzkou rourou kanálu na cesty…

Jejich dva zachráněné sourozence nechali hasiči na trávníku, aby se o ně postarala jejich matka. Ano, i zásahy jako lovení kačenek patří k práci hasičů, připomněla Pavlína Adamcová z centrály pražských hasičů. „Naším krédem je pomáhat tam, kde je to potřeba," poznamenala.

Čtěte také: Hasiče zaměstnaly vejce načerno