Vhodná chvíle začít se shánět po prostředcích, které by k likvidaci plamenů mohly posloužit, není až ve chvíli, pokud hoří. Ty je prostě třeba mít připravené. V bytových domech, kde žije většina obyvatel, si lidé většinou všimnou hasicích přístrojů u červených dvířek označených písmenem H, za nimiž by každý očekával požární hadici.

Čtěte také: Den linky 112 přilákal k návštěvě hasičů davy

A většinou tam také bývá. Jenže – může se stát, že v případě potřeby by lidé (nebo i policisté čí strážníci) v některých domech narazili na zámek. Není totiž výjimkou, že nástěnný hydrant uzavírá petlice. A shánějte klíč, když řádí plameny!

Nejde jen o kov

Namontování zámků je sice vážná chyba – nicméně chyba pochopitelná. Vychází zkušenosti se zloději. Ti se v minulosti zaměřovali zejména na kovové spojky a proudnice, které nosili do sběren – krádeže však neustaly ani poté, co se pravidla pro výkup druhotných surovin zpřísnila.

Ubylo jich, ale nezmizely, řekl Deníku František Sojka, předseda stavebního bytového družstva Stavbař, které zajišťuje správu stovky bytových domů – především pro společenství vlastníků. „Máme vše pojištěno a počet pojistných plnění se poněkud snížil – k devastaci ale dochází i nadále," konstatoval.

Jen těžko hledat dům, kde by k podobné nehodě nedošlo

V minulosti šlo pro družstvo Stavbař o pojistné události za 300 – 500 tisíc korun ročně, nyní jsou škody zhruba 200tisícové. Nejen vlivem krádeží, ale i v důsledku vandalismu. „Snažíme se dělat taková opatření, jaká můžeme," konstatoval Sojka. „Zamknout se to nedá, ale aspoň je tam plomba – a také vybíráme plechy, které nejdou jednoduše prokopnout," připomněl.

Jen těžko prý hledat dům, kde by k podobné škodě nedošlo. Ano jsou i takové, kde ke krádeži hasicího přístroje, proudnice či hadice nedošlo třeba i deset let – ovšem uhlídat dům dejme tomu o 80 bytech je složité. Zvlášť tam, kde se obyvatelé nezajímají o cizí lidi, u vchodu nemají čip ani nedbají na zamykání.

Čtěte také: S robotem zlikvidují podnikoví hasiči požár na 300 metrů

Moderní bubny je těžké odnést 

To, že i nyní přicházejí zájemci o dokoupení ukradeného vybavení, potvrdil Deníku Pavel Cibulka, který v Braníku prodává protipožární vybavení. Prý jich ale ubývá od dob, kdy hadicové spojky a proudnice z kovu začal nahrazovat kompozitní materiál.

Také moderní bubny se stálotvarými hadicemi je těžké odnést; jsou moc velké. Stejně jako u starších textilních hadic se pro ně navíc těžko hledá využití. I když – lidé mají různé nápady. „Z látkových hadic jsem v jedné chatové osadě viděl udělaných hned několik koupaček," řek Deníku Václav Šihlavý.

Důležitý je i přístup

Náměstek ředitele pražských hasičů pro prevenci a civilní nouzovou připravenost Jiří Hošek připomněl, že při kontrolách se zjištěné nedostatky týkaly jak samotných přenosných hasicích přístrojů a vnitřních hydrantů, tak jejich přístupnosti.

„K častým závadám patří také neaktuální nebo nekompletní dokumentace požární ochrany, nedostatečné označení směrů úniku a nouzových východů a omezená průchodnost únikových cest," konstatoval Hošek.

Čtěte také: V pondělí začne poslední část oprav Belgické ulice na Vinohradech

Kontroly pokračují i letos 

Loni pražští hasiči provedli 1353 požárních kontrol – v průměru 5,4 každý pracovní den, připomněla Ivana Svitáková z odboru prevence. „Z nich bylo 769 kontrol se závadami," konstatovala. Šlo ovšem nejen o kontroly v domech, ale také o školní budovy, hotely, divadla, památky, obchodní centra, sklady, výrobní provozy, a dokonce i fotbalový stadion. Podobné kontroly včetně bytových domů pokračují i letos.