Cvičení se zúčastnila v úloze figurantky čekající ve výšinách na záchranu. V roli jedné ze dvou stovek lidí, kteří se v době simulovaného požáru v komplexu nacházeli.

Cvičení se zúčastnilo půl stovky hasičů

Do akce se v nejrůznějších rolích zapojilo šest desítek hasičů, z toho 47 zasahujících. Nechybělo ani 16 policistů včetně posádky vrtulníku s termokamerou, zdravotničtí záchranáři s „maxisanitkou" na podvozku Mercedes-Benz Atego, s inspektorem provozu a s managementem – a vypomohli také čtyři příslušníci městské policie.

V rámci cvičení nešlo jen o likvidaci simulovaného požáru při zásahu ve velmi netradičním prostředí a vysoko nad zemí. Bylo především třeba dopravit do bezpečí všechny figuranty.

Na věži byly zavěšeny kabiny 

Ti představovali lidi, kteří ve věži pracují, i její návštěvníky; nejedná se totiž jen o technické zařízení pro šíření televizního a rozhlasového signálu, ale také o vyhledávanou atrakci s návštěvnickým servisem. Přemístit takové množství osob rychle a organizovaně opravdu není jednoduchý úkol. „Klíčovou roli hrály tři evakuační výtahy a schodiště," hlásila zachraňovaná reportérka Grubnerová.

Při zásahu je navíc třeba mít na paměti, že tenhle komplex nezahrnuje jen to, co je vidět z daleka: věž se třemi válcovými tubusy, na kterých jsou zavěšeny tři kabiny (přičemž hlavní tubus je zakončen anténním nástavcem). Součástí je rovněž podzemní parkoviště.

Hasičům z centrály pomáhali kolegové

Nácvik prací při mimořádné události v televizní věži, kde pražští profesionální hasiči naposledy trénovali před 15 lety, zaměstnalo nejenom týmy z nejbližších hasičských stanic.

Podle scénáře cvičení, který odpovídá postupům, jež by se uplatňovaly i při skutečném zásahu, se na místo sjely jednotky nejen z centrály, ale také ze základen ve Strašnicích, Holešovicích a v Krči. První vůz dorazil na místo zásahu osm minut po ohlášení požáru.

Za půl hodiny bylo hotovo

A do půl hodiny byla podle slov Pavlíny Adamcové z centrály pražských hasičů zažehnána všechna nebezpečí, s nimiž scénář cvičení počítal. „Kolegové lokalizovali simulovaný požár a vše měli pod kontrolou v 9.31.

Asistence při řízené evakuaci návštěvníků nebyla potřeba; evakuace 203 lidí byla ukončena během necelých dvaceti minut," shrnula hemžení jako v mraveništi. „Při dalších záchranných pracích si hasiči prověřili komunikaci s ostatními složkami integrovaného záchranného systému," konstatovala Adamcová.

Požární hlídka fungovala dobře 

„Kolegové lokalizovali simulovaný požár a vše měli pod kontrolou v 9.31. Asistence při řízené evakuaci návštěvníků nebyla potřeba; evakuace 203 lidí byla ukončena během necelých dvaceti minut," shrnula hemžení jako v mraveništi.

„Při dalších záchranných pracích si hasiči prověřili komunikaci s ostatními složkami integrovaného záchranného systému," konstatovala Adamcová. Velitel centrální stanice pražských hasičů Jan Hanuš ocenil právě ukončení evakuace do dvaceti minut. „Nějaké potíže se sice vyskytly, ale od toho tu jsme: abychom ty nedostatky našli a následně je odstranili. Ale požární hlídka uvnitř věže podle mě zafungovala dobře," konstatoval.

Při cvičení se procvičovala komunikace

Ani další složky integrovaného záchranného systému zapojené do cvičení ovšem nebyly na místě jen „do počtu" – nebo snad pro jistotu, kdyby se přihodilo něco neočekávaného.

K hlavním cílům taktického cvičení totiž patřilo prověření jejich vzájemné součinnosti i spolupráce se zaměstnanci věže. „Při dalších záchranných pracích si procvičí i komunikaci s Leteckou službou Policie ČR," připomněla Adamcová ještě před zahájením akce také nasazení vrtulníku.

Každý má své místo

V hlavní roli byli během cvičení příslušníci místních požárních hlídek, kteří obstarali evakuaci bezprostředně po vyhlášení poplachu, a hasiči – velmi důležitá byla ovšem i účast dalších zasahujících složek. Však také, když už bylo po všem, ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský neopomněl jejich podíl ocenit.

„Bez pomoci kolegů z integrovaného záchranného systému by se nám pracovalo mnohem hůře, bez nich bychom to možná ani nedali," zdůraznil. „Zajišťují nám bezpečný prostor v okolí zásahu (policie a strážníci), máme je za zády, kdybychom je my nebo zachraňované osoby potřebovali (zdravotnická záchranná služba)," řekl Hlinovský.

Závěry až za měsícPro většinu aktérů cvičení skončilo již dopoledne – specialisté ovšem budou nyní rozpitvávat všechny detaily, provedou podrobné vyhodnocení a do měsíce předloží závěrečnou zprávu. V případě nutnosti budou navržena opatření ke zlepšení a změny, které vyplynou právě z tohoto vyhodnocení. Už prvotní poznatky nicméně naznačily, že nebyly odhaleny zásadní nedostatky; hodnocení bezprostředně po skončení cvičení bylo kladné. Velmi pozitivní. Opakovaně zaznělo konstatování, že profesionální práci odvedly nejen posádky vozů s modrými majáky; dobře připraveny zvládat mimořádné situace jsou také zaměstnanci společnosti České Radiokomunikace i nájemci působící v Žižkovské věži. „Jsme rádi, že jsme taktické cvičení společně zvládli a dokázali, že jsme připraveni v nečekaných situacích obstát," pochválil předvedené výkony technický ředitel Českých Radiokomunikací Pavel Kos.

Čtěte také: V hořícím domě na Proseku našli hasiči mrtvého muže