Chodbami se valil hustý dým. Všech téměř 460 žáků se během několika minut seřadilo na nádvoří školy. Učitelky všechny spočítaly a ujistily se, že nikdo nechybí. Hasiči mezitím prohledávali zakouřenou budovu. Nikdo nezemřel, nikdo nebyl zraněn. Ani děti, které školu opouštěly, nebyly vyděšené.

Šlo totiž o plánované cvičení, které bylo tentokrát vylepšeno kouřovými efekty Svazu dobrovolných hasičů Praha 11.

„Celé dopoledne bylo věnováno besedám na téma ochrana člověka za mimořádných událostí. U malých dětí šlo především o bezpečnost silničního provozu, jak přecházet, jak se dostat bezpečně do školy. Starší žáky jsme již seznamovali, jak se chovat třeba při úniku plynu nebo zahoření v budově. Stranou nezůstala ani drogová problematika,“ vysvětlil Deníku ředitel školy Pavel Dittrich.

Po evakuaci čekalo na děti v okolí školy malé překvapení. K dispozici jim byla hasičská auta, vozy záchranné služby a motorka a dodávka městské policie. Největší úspěch, zvláště pak u menších dětí, měli dva strážníci na koních. Tedy především jejich koně.

„Přednášky byly zajímavé, dozvěděli jsme se, jak se máme v kritických situacích chovat,“ svěřil se Richard Marek z 6. A. „Z předváděných věcí se nejvíc těším na defilibrátor, nebo jak se to jmenuje.“ „Myslíš defiblirátor?“ „Jasně, už abysme byli u záchránářů.“

Většina dětí se umělého kouře nebála, protože o nácviku evakuace byly informovány předem. „Já to nevěděl, přišel jsem později, ale o nic nešlo,“ podotkl Martin Luner z 9.A. To Petra Kaštovská z 6. A měla u hasičských aut celkem jasno: „Tahle technika se mi líbí. Já jsem totiž budoucí hasička. Na chalupě, kam jezdíme, mají starší stroje. Můj děda je tam velitelem a navíc se moje kamarádka účastní hasičských soutěží, takže bych hasičkou opravdu chtěla být.“