ŘSD vlastními silami spravuje na 900 kilometrů dálnic, zbylých 300 kilometrů a síť silnic prvních tříd pro ně spravují externí společnosti. O síť silnic nižších tříd se na svém území starají kraje.

Praha do zimní údržby investuje asi 600 milionů

O dálnice se stará 180 sypačů, ve skladech je letos připraveno 40 tisíc tun soli. Pro údržbu silnic první třídy je určeno více než 1700 sypačů, 175 sněhových fréz a 260 sněhových pluhů.

Podobnou částku jako ŘSD vynakládá na udržení komunikací přes zimu Praha. Metropole do zimní údržby prostřednictvím Technické správy komunikací (TSK) letos investuje asi 600 milionů korun, zhruba stejně jako loni.

Pražské služby mají připraveno 72 sypačů 

Zimní údržbu řídí TSK a každoročně trvá od 1. listopadu do 31. března. Silnice i chodníky uklízí Pražské služby, která na ruční úklid najímají téměř 900 lidí. TSK má ve své správě 2293 z celkem 3963 kilometrů komunikací na území hlavního města.

„Pro takzvané první pořadí, kdy při sněžení čistíme ty nejdůležitější komunikace, máme připraveno 72 sypačů. Z nich je jeden vyčleněn na údržbu tunelu Blanka a druhý na údržbu Vysočanské radiály," řekl František Hodan z Pražských služeb, které si TSK najímá na úklid komunikací.

Čtěte také: Silničáři ve středních Čechách jsou na zimu připraveni