„Hospodaření bylo podrobeno řádnému přezkumu a nedostatky nemají žádný závažný charakter a závěrečný účet může být schválen. Nedostatky jsou odstraňovány postupně," řekl starosta Petr Štěpánek (SZ/Trojkoalice). Bez problémů bylo podle Štěpánka rovněž hospodaření příspěvkových organizací.

Rozšíření škol i opravy hřišť

Provozní výdaje šly loni například na údržbu zeleně, příspěvkovým organizacím Prahy 4 nebo pro sport. Městská část podpořila v rámci dotací divadla Dobešku, Na Jezerce a Na Fidlovačce. Investice v řádu desítek miliónů pak šly na zateplení mateřských a základních škol, jejich rozšíření, na opravy hřišť nebo na rekonstrukci bytů v Táborské ulici.

Materiál opozice kritizovala. Petr Horálek (ČSSD) materiál označil za seznam neúspěchů zejména v oblasti investic. Radnice podle Horálka využila jen část peněz určených na investice – jako příklad uvedl opravy chodníků, kdy vyčerpala deset procent, nebo školství, kde to bylo 30 procent. „Teď to nejhorší: sociální služby, nula. Loni byly dva projekty, nic se neudělalo. Vy to tu udržujete, ale nerozvíjíte," řekl.

Letos radnice hospodaří s příjmy 714,8 milionu korun a výdaji 943,5 milionu korun. Schodek dorovná radnice z vlastních zdrojů.

Zastupitel Lacko skládal slib

Zastupitel Prahy 4 a pražský radní Radek Lacko (ANO) ve středu složil slib zastupitele. Lacko totiž chyběl na minulém jednání, kdy jej skládali ostatní zastupitelé. Zastupitelé Prahy 4 museli slib složit znovu, původní měl špatné znění. Poprvé skládali zastupitelé městské části slib na prvním jednání po volbách v roce 2014.

Důvodem, proč slib znovu skládali, bylo, že v tom původním z prosince 2014 bylo, že slibují věrnost městské části Praha 4. V novém znění skládali slib, v němž slibují věrnost hlavnímu městu Praha. Jak k původní záměně znění došlo, vedení radnice nevysvětlilo.

Kromě Lacka skládali zastupitelé slib na dubnovém řádném jednání zastupitelstva. Slib se stal předmětem sporů poté, kdy tehdy opozice tvrdila, že zastupitelé nemají kvůli chybnému textu složen slib a nemohou hlasovat.

Čtěte také: Zastupitelé ANO v Praze 4 vyloučili z klubu zastupitele Crkoně