Zaorálek chtěl dnes pro svůj resort od Pilného získat přibližně 616 milionů navíc. Šéf státní kasy mu zatím neslíbil peníze, které měly jít na opravy majetku v zahraničí, například budov ambasád.

"Ty věci, které byly pro nás priority, kde jsem byl přesvědčen, že bychom na to doplatili, kdybychom to nepokryli, tam jsem rád, že jsme se dnes dohodli," řekl šéf diplomacie po přibližně hodinové schůzce s Pilným. "Dohodli jsme zatím tak 475 milionů, což je pro mě slušný výsledek," doplnil Zaorálek.

Lubomír Zaorálek.
Nová strategie MZV: více Čechů v mezinárodních organizacích

V původním návrhu rozpočtu, který současný šéf státní kasy Pilný zdědil po svém stranickém lídrovi Andreji Babišovi, bylo pro diplomacii vyčleněno 7,8 miliardy korun. Při jednání mezi resorty, která probíhají již od května, již finance slíbily navýšení prvotní částky. Zaorálek by se rád dostal k sumě 8,6 miliardy korun.

Více peněz chtěl ministr zahraničí od počátku vyjednávání na posílení kybernetické bezpečnosti. "Je to nutnost, dlouho se s ní otálelo. Musíme se kybernetické bezpečnosti věnovat systematicky," prohlásil. Resort podle něj potřebuje zaplatit odborníky a zlepšit technologické vybavení. "Ti, kteří se chtějí do našich systémů nabourat, jsou vybavení špičkově. A my musíme být schopni jim čelit," podotkl ministr. Černínský palác se stal terčem útoku hackerů na začátku letošního roku.

Miloš Zeman při jednání s Vladimírem Putinem.
Česká zahraniční politika: nenaplněné sliby. Prezident jde proti pozici vlády

Zaorálek dnes od Pilného žádal také peníze na uspořádání oslav ke 100. výročí založení Československa a 50. výročí od vpádu vojsk Varšavské smlouvy. Další peníze podle Zaorálka spolkne zajištění konzulárních služeb pro české občany v souvislosti s olympijskými hrami v jihokorejském Soulu. "To máme všechno pokryto, za což jsem rád, protože to jsou mimořádné události," poznamenal Zaorálek.

Přibližně 120 milionů korun bude podle ministra zahraničí scházet na opravy a údržbu ambasád a dalších budov, které má Česká republika v zahraničí. "Dohodli jsme se, že o těch se bude jednat v průběhu příštího roku," řekl Zaorálek.

Šéf české diplomacie v dřívějším komentáři zdůraznil, že rozpočet jeho úřadu vychází ve velké míře ze smluvních závazků Česka. Letos resort hospodařil s částkou 7,6 miliardy korun.