Podle Hanuše Němečka, výkonného ředitele RE/MAX, sezóna rekreačních nemovitostí teprve skutečně začíná. Poptávka po nich se v dubnu dramaticky zvýšila a od té doby každým dnem roste. Meziměsíční nárůst poptávky v dubnu ve srovnání s předchozím měsícem vzrostl o 51 procent.

„Je to způsobeno dlouhou zimou, která zpomalila zájem o reality obecně. Nyní s rychlým nárůstem jara trh extrémně ožil a neustále se zvyšující počet rezervací i počet samotných poptávek to dokládá," uvedl Němeček.

Největší zájem je o rekreační oblasti v Jihočeském kraji, který následují střední Čechy a Jihomoravský kraj.

„Ve Středočeském kraji je největší zájem o rekreační objekty, chaty a zahrádky na Pučálce a také v okolí přehrady Slapy," upozorňuje regionální ředitel firmy M&M Reality Pavel Zámečník.

Ve Středočeském kraji je nejzajímavější Benešovsko

„Ve Středočeském kraji je nejzajímavější Benešovsko (střední Posázaví a Povltaví směrem ke Slapské přehradě. Vzhledem k tomu, že v daném regionu je dostatek vodních ploch, není rozhodující, zda se jedná o nemovitost v těsném sousedství rybníka či řeky. Pro potenciální majitele je rozhodující hezké okolí, možnost procházek v přírodě a dobrá dostupnost autem včetně příjezdu k pozemku," uvedl makléř RE/MAXu Tomáš Olbrich.

„Zajímavý je fakt, že kromě chat a chalup zásadním způsobem roste poptávka i po samostatných zahradách tedy bez obyvatelné nemovitosti. Příkladem jsou severní Čechy, kde zájem o tyto nemovitosti roste," uvedl Pavel Hassman, realitní makléř z téže společnosti.

Poptávka je i po zahrádkách v koloniích, které se v minulých letech nijak velké oblibě netěšily. Pro mnoho lidí jde o možnost relaxovat a odpočinout si po týdnu v práci.

Možnost si pěstovat vlastní zeleninu

Přibývá ale lidí, kteří hledají možnost si pěstovat vlastní zeleninu. Tento trend je na vzestupu, ať už je způsobený kvalitou či cenou zeleniny a ovoce v obchodech nebo jinými důvody.

Podle realitní kanceláře M&M Reality přebírají rekreační nemovitosti otěže realitního trhu. Podle statistiky této společnosti počet prodaných rekreačních nemovitostí stoupl oproti minulému roku o více než 15 procent. Ceny jsou stále nízké a příznivé úroky hypoték zlákaly i váhavé kupce.

„Je již běžné, že první čtvrtletí bývá v prodeji rekreačních objektů nejsilnějším obdobím v roce," konstatuje Milan Zavadil, generální ředitel M&M Reality. Největší poptávka je podle něj v oblíbených horských oblastech, jimiž jsou například Jeseníky a Krkonoše a zvláště populární Špindlerův mlýn. Nezaostává ani Šumava, Vysočina či vybrané části Beskyd.

Čechy nejvíce zajímají starší nemovitosti

„Čechy přitom nejvíce zajímají starší nemovitosti, které jsou především levnější než novostavby či apartmány a také působí více venkovsky, tudíž do rázu panenské krajiny dobře zapadají," uvedl Zavadil.

Podle statistik se zájemci rekrutují především z řad mladých párů věkově nad 30 let, které založily rodinu a chtějí se mít s dětmi kam uchýlit za odpočinkem. Vlastní bydlení již mají zařízené, a tak si mohou dovolit řešit nemovitost k rekreaci.