Ke klíčovým agendám setkání bude patřit rozvoj příležitostí v cestovním ruchu, průmyslu, energetice, elektronickém obchodování a potravinářství. Představena bude iniciativa nová Hedvábná stezka 21. století jako platforma pro rozvoj spolupráce 16 zemí střední a východní Evropy a Číny, k níž se ČR připojila loni v říjnu. Před týdnem se skupina v lotyšské Rize dohodla na vytvoření investičního fondu na podporu společných projektů.

Komora si na pondělí zamluvila prostranství na Žofíně 

Přípravu fóra provázely spekulace, že se chystá několik pročínských vítacích shromáždění. Tvrdík se proti nim ohradil. Komora si prý pouze kvůli složité logistice zajistila například podmínky pro otáčení autobusů.

Podle magistrátního seznamu nahlášených shromáždění si Smíšená česko-čínská komora na pondělí zamluvila prostranství na Žofíně pro demonstraci, kterou nazvala „Podpora China Investment Forum". Stejnou akci komora nahlásila na úterý na Hradčanské náměstí.

Dohodu s Číňany podepsala Škoda či ČEZ

Hodnota ekonomických dohod mezi českými a čínskými společnostmi uzavřených při letošní návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze měla během letoška dosáhnout 95 miliard Kč, do roku 2020 pak 294 miliard. Dohody s Číňany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka či Český Aeroholding. Čínské investice v ČR dosáhly podle prezidenta Miloše Zemana asi 50 miliard korun. Úspěšnost spolupráce ale zpochybnil například ministr financí Andrej Babiš (ANO).

CEFC je v ČR jednou z nejaktivnějších čínských společností. Investice z kategorie dokončovaných, kam patří například navýšení podílu v J&T Finance Group z 9,9 procenta na 50 procent, získání 100 procent ve fotbalové Slavii, nákup administrativního komplexu Florentinum, TCM Centra či TSS Group, plánuje podle Hrdé dokončit v prvním kvartálu roku 2017. Skupina nyní v ČR zaměstnává už přes 4000 lidí a při dokončení investic v avizovaném rozsahu stoupne jejich počet na 10 tisíc.

Galavečera se účastní i prezident 

Tvrdík připomněl, že ČR má pro Čínu unikátní postavení v cestovním ruchu, přínos čínských turistů pro ČR odhadl na 15 miliard Kč. Upozornil na tři přímé letecké linky s Čínou v situaci, kdy se vedou reálná jednání o otevření minimálně jedné, ale možná i dvou dalších.

První den investičního fóra se uskuteční uvítací galavečer v Paláci Žofín, nad nímž převzal záštitu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Hlavní program bude 15. listopadu na Pražském hradě, den zakončí slavnostní večeře, které se zúčastní Zeman.

Čtěte také: Česko-čínského investičního fóra se zúčastní tisícovka hostů