Elektroauta by se mohla v Praze dobíjet ze sloupů veřejného osvětlení. Může dojít v případě jejich modernizace k blackoutu elektrické sítě, pokud by se v jednu chvíli nabíjely všechny vozy?
Je to zbytečné strašení. Je to, jako kdyby všichni zapnuli sporáky ve stejnou chvíli, což se nikdy nestane. Poskytovatelé elektřiny budou muset síť upravit, nebude to ale nic, co by nedokázali zvládnout.

Jak dlouho bude trvat nabíjení?
Záležet bude na výkonu, ale určitě nebude mít parametry rychlonabíječek, kde si dobijete na plný dojezd do dvaceti minut. Za těch dvacet minut se z lamp dá dobít automobil na dojezd přibližně dvacet kilometrů, budou tedy sloužit ke střednědobému nabíjení.

Ilustrační foto. Nabíjecí stanice pro elektromobily.
Nabíječky pro elektromobily. Vize, kvůli níž se rozkopou ulice

Ovlivní instalace nabíječek elektromobilů parkovací místa?
V Praze se nedá parkovat už ani dnes. Výhoda to bude jen pro majitele elektromobilů. Na modrých zónách mohou parkovat zdarma.

V dnešní době je cena poměrně vysoká a nabídka omezená. Přijdou automobilky s motivací k nákupu elektrovozů?
Širší nabídka bude patrná už od letošního podzimu, kdy přijdou na trh nové modely od Škoda Auto Citygo-e iV s dojezdem až 260 kilometrů. Nové modely představí například i Seat či Porsche. Ty by mohly s trhem zahýbat.

Dokážete odhadnout vývoj cen elektromobilů v příštích letech?
Ceny budou klesat, musí se z toho ale stát masová záležitost. Na trh budou přicházet modely se stále lepšími parametry za nižší ceny. 

U stanice metra Nádraží Holešovice vzniklo 83 nových parkovacích míst.
U Nádraží Holešovice je nové parkoviště. Půjde tu dobít elektromobily