Majitelé podle této dohody nebudou uplatňovat vůči státu žádné nároky v souvislosti se smlouvou o smlouvě budoucí z roku 2006, kterou za VZP podepsal tehdejší nucený správce Antonín Pečenka. Dokument zaručoval centru na 15 let ročně miliardu korun za léčení 1600 pacientů. VZP jeho platnost zpochybnila, postoj VZP potvrdil rozhodčí soud.

Pro klienty VZP se nic nemění

„Podpisem smlouvy padla administrativní bariéra pro indikování protonové léčby, která doposud v rozhodování lékařů hrála podstatnou roli. Benefity léčby byly potvrzeny i na letošní celosvětové konferenci v Praze, které se zúčastnilo na 2000 odborníků, včetně českých," uvedla Taťounová.

„Pro klienty VZP se dnešním podpisem nic nemění, stejně jako doposud, i nadále uhradí VZP protonovou terapii každému, kdo ji bude potřebovat a bude prokazatelné, že pro něj bude mít ve srovnání s jinými metodami jednoznačný přínos," uvedl na dotaz mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Uzavření smlouvu nepovažuje VZP podle něj za nic výjimečného ani zlomového. „Jde o dalšího poskytovatele péče, s nímž má VZP uzavřenou smlouvu – celkem jich je přes 40 tisíc," vysvětlil.

VZP smlouvu neměla

Smlouvu s protonovým centrem má už několik let všech šest zaměstnaneckých pojišťoven. VZP, i když smlouvu dosud neměla, posílala pacienty s rakovinou na ozařování protony do pražského centra také.

Jen menší část jich posílala do centra v Mnichově nebo jinam do zahraničí. „Celkem už protony bylo léčeno 155 klientů VZP, celkové náklady k dnešnímu dni činí 147 milionů korun, přičemž za léčbu čtyř klientů ještě nemá VZP faktury," upřesnil Tichý.

V letech uhradilo 2013 až 2015 sedm českých zdravotních pojišťoven protonovou léčbu rakoviny 454 pacientům, vydaly za ni téměř 278 milionů korun. Nejvíc, 186 pacientů, poslaly na protonové ozařování v daném období Vojenská zdravotní pojišťovna a 118 pacientů VZP.

Kde se nejčastěji léčí protony? 

Podle podepsané smlouvy musí indikaci k léčbě v protonovém centru stanovit komplexní onkologické centrum. Není tedy možné, aby ji stanovilo centrum samo, pokud chce získat úhradu ze zdravotního pojištění. Indikace stanovila odborná společnost a jsou uvedeny ve vyhlášce.

Nejčastěji se protony léčí v pražském centru na účet zdravotního pojištění nádory mozku a míchy, hlavy a krku a nádory hematoonkologické.

Účinnost protonů je sporná

O účinnost protonů vedou lékaři na celém světě spor. Pro některé nádory, například mozku a nádory v dětském věku, jednoznačně protony doporučují. Naproti tomu pro nádory prostaty či prsu je podle nich klasická fotonová léčba stejně účinná, přitom je výrazně levnější.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, funguje od prosince 2012, jeho vznik si vyžádal 3,5 miliardy korun.

Čtěte také: VZP a protonové centrum se shodly na možných tezích smlouvy