Dokončení výstavby administrativní části areálu, který na břehu řeky Vltavy v Holešovicích vzniká na brownfieldu se zbytky průmyslového podniku, je naplánováno na jaro. Firmy se sem budou stěhovat postupně v průběhu letošního roku.

Inspirace lokalitou

Architektonický návrh Portu7, jehož developerem je společnost Skanska, pochází z pera studia DAM architekti. Autoři se při tvorbě návrhu projektu, v němž se kromě tří právě dokončovaných kancelářských budov bude nacházet i čtveřice objektů situovaných blíže k řece, inspirovali industriální historií dané lokality. Charakter projektu pak ovlivnila i přilehlá železniční stanice. S ní je Port7 už nyní propojen tunelem, motivy kolejí se promítají i do návrhu fasády.

Těsně u železniční trati se do výšky jedenácti nadzemních podlaží vypíná největší kancelářská budova. Nese název Edinburgh a tvoří páteřní osu celého areálu. Na ni pak navazují dvě nižší, k řece orientované budovy, které jsou pojmenované Alexandria a Dover.

Mezi těmito administrativními objekty, v nichž je k pronájmu určeno bezmála 36 tisíc metrů čtverečních ploch, vzniká náměstí. Zde budou kavárny, restaurace, obchody či bistra.

Vizualizace: Palmovka a nová čtvrť.
Unijní kosmická agentura se v Praze rozšíří. Sídlit bude v budově Nová Palmovka

„Abychom naplnili naši vizi technicky vyspělého, živoucího a celkově příjemného komplexu, je důležité v něm nabídnout rozmanitou škálu míst a prostor jak pro práci, tak volnočasové aktivity,” říká Jana Prokopová, ředitelka pronájmů a správy komerčních aktiv společnosti Skanska.

Mezi prvními nájemci bude figurovat restaurace Chuck & Frida s takzvaným food hall konceptem, vytvořeným speciálně pro Port7. Prostory si zde pronajalo i fitness centrum Onegym či společnost OpenWine. Sídlit tu bude také Oční centrum Praha nebo pojišťovací a finanční skupina Direct.

Celkově je nyní v Portu7 obsazeno 15 tisíc metrů čtverečních. Z celkové pronajímatelné plochy ve všech třech budovách to představuje cca 40 procent. Z čistě maloobchodních prostor je v tuto chvíli pronajato 90 procent ploch.

Vodíkový autobus Škoda H\'CITY.
Škoda Group představila nový vodíkový autobus. Praha ho otestuje jako první

Součástí projektu Port7 se stane i upravený veřejný prostor. Developer zde vybuduje nový park s promenádou, lavičkami, cyklostezkou a různými sportovišti, na břehu řeky Vltavy vznikne i přístaviště pro malé lodě a čluny.

„V tuto chvíli se zaměřujeme na dokončení tří komerčních budov a parkové úpravy v dolní části projektu Port7 – na nábřeží řeky Vltavy. Veřejnosti zde bude plně zpřístupněno více než jedenáct tisíc metrů čtverečních ploch, které pro pěší zahrnují i propojení se stanicí metra Nádraží Holešovice. Co se týče zbývajících budov projektu Port7, jejichž výstavba již také probíhá, v současné době analyzujeme potřeby trhu,“ říká Mariusz Krzak, výkonný viceprezident společnosti Skanska pro provoz ve Varšavě, Vratislavi a Praze, a dodává, že informace o využití těchto budov budou zveřejněny, jakmile to bude možné.