Na každé stvrzence ze směnárny bude muset být viditelně na prvním místě uvedena informace o právu na odstoupení. Rovněž zde musí být uvedena webová stránka České národní banky, kde budou uvedeny informace o právech zákazníka. Opatření se má vztahovat jen na částky do tisíce eur. 

Ilustrační foto
Konec nepoctivým směnárnám. Turisté budou moci nevýhodný kurz reklamovat

Zákon musí ještě projít Senátem, poté jej dostane k podpisu prezident.

Vláda původně navrhovala lhůtu dvě hodiny, na návrh poslance Patrika Nachera (za ANO) ji ale poslanci o hodinu prodloužili. Nepřijali ale návrh Jakuba Michálka (Piráti), který chtěl lhůtu prodloužit na čtyři hodiny. U směnárenských automatů bude lhůta až tři pracovní dny.

„Jsem rád, že jsme dnes přijali novelu směnárenského zákona, která více chrání turisty při směně u šmejdských směnáren s extrémně nevýhodnými kurzy (nejčastěji v centru Prahy). Těch opatření je více, ale nejdůležitější je možnost storna, tedy možnost zákazníka zrušit směnu, což dnes možné není,“ uvedl předkladatel návrhu Nacher.

Jedna z největších směnáren Staroměstského náměstí, která se sice chlubí nulovým poplatkem, nicméně třeba za euro dostane klient pouhých 17 korun. Prý se jedná o marži.
Síť směnáren Chequepoint přišla o licenci. Porušovala pravidla až příliš často

„Původní vládní návrh hovořil o dvou hodinách, prošel můj pozměňující návrh prodlužující dobu na tři hodiny. Tuto možnost najdou zákazníci jako informaci na potvrzovací účtence. Dalšími změnami jsou zákaz různých cross-selling taktik (vnucování předražených map) či prezentaci dvou různých směnných kurzů (často označených jako V.I.P.), které jsou pro zákazníky matoucí,“ dodal Nacher na svém facebooku.

Nesystémový krok

Prodloužení lhůty podpořilo ministerstvo financí. Nesouhlasí s ní ale asociace směnáren. Podle ní jde o nesystémový krok. Za nešťastnou ji označila také Česká bankovní asociace. Podle ní ohrozí poskytování směnárenských služeb v bankách, které budou muset upravit své IT systémy, což je bude stát až desítky milionů korun

Novela dále zpřísňuje pravidla pro inzerci výhodnější nabídky kurzů a evidenční povinnosti směnáren. Bude také vymezena hranice mezi provozováním směnárenské činnosti a poskytováním platebních služeb.

Jedna z největších směnáren Staroměstského náměstí, která se sice chlubí nulovým poplatkem, nicméně třeba za euro dostane klient pouhých 17 korun. Prý se jedná o marži.
Reportáž od pražských směnáren: Kurz za euro? Nevím, jsem jen turista