„Náklady na školáky každým rokem stoupají a ekonomicky slabší rodiny bez úspor se mohou snadno dostat do situace, kdy jejich běžné příjmy na potřebnou výbavu nestačí. Především matky samoživitelky pak volí jako východisko úvěr, který ovšem mají později problém splácet," uvedla Markéta Fixová, mluvčí společnosti Kruk, která se zaměřuje na správu pohledávek.

Některé školy se snaží rodičům situaci usnadnit a poskytují dětem už připravené balíčky pomůcek. Tím, že nakupujeme ve velkém, můžeme rodičům ušetřit hned několik stokorun," vysvětlil ředitel Základní školy Úprkova v Hradci Králové Petr Lehký.

Další možností jsou nynější slevy, které právě vrcholí. Podle ředitele České distribuční Petra Sikory lze výbavu pořídit se slevou třeba až 48 procent. Poštovní schránky se slevovými letáky budou nyní jen hemžit. „Největší úsporu obyčejně zákazníci získají u zboží, které je zobrazené na titulní straně letáků. Ta totiž funguje jako hlavní lákadlo pro zákazníky," doplnil ředitel s tím, že modelovou výbavu pro prvňáka tak lze v současné době pořídit i za 1137 korun.

Každopádně Fixová doporučuje, aby se rodiny s nižšími příjmy připravovaly na školní docházku průběžně. „Velmi důležité je zjistit si, co přesně bude pro školáky opravdu potřeba nakoupit a jaké pomůcky jim škola zdarma poskytne," dodala.

Za posledních pět let vzrostl počet žáků na prvním stupni o pětinu. Loni jich bylo 551 428.