Podle informací ČTK se proti zdražení postavili zástupci ANO a ČSSD, kterým mělo vadit, že se voda letos již jednou zdražovala. Stalo se tak v březnu a současná cena platí od 1. dubna. Radní měli materiál projednat již minulý týden. Rozhodnutí ale odložili, neboť na jednání nebyla kvůli nemoci přítomna radní Jana plamínková (STAN/Trojkoalice), která dokument svým kolegům předkládala.

Podle neschváleného návrhu měli lidé zaplatit na vodném 48,74 koruny za metr krychlový a na stočném 38,97 koruny za metr krychlový. Cena vody by se tak zvýšila asi o dvě koruny, stočného o zhruba 50 haléřů.

"Pokud město nerozhodne jinak, od začátku příštího roku zvýšíme cenu vodného a stočného pouze o inflaci," řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Čtěte také: Města se snaží čelit odlivu mladých lidí, staví byty

V příštím roce by podle předpokladu mohla Praha získat na nájmu vodohospodářské sítě 2,319 miliardy korun. Z toho čistý zisk pro Prahu by byl 2,139 miliardy, zbytek je nájemné za pronájem městským firmám Kolektory Praha a PVS, jejímž prostřednictvím město síť pronajímá PVK.

Praha by měla v roce 2017 mít na opravu vodohospodářské infrastruktury zhruba 1,97 miliardy korun. Více než půl miliardy z této částky má být určeno na stavbu nové části Ústřední čistírny odpadních vod. Vodovodní síť spravuje PVS, na letošek měla plánované investice 2,329 miliardy, z toho je k 31. říjnu proinvestováno 1,77 miliardy korun. Průměrně PVS v posledních letech investovala 1,4 miliardy korun ročně.

Vodu v Praze distribuuje PVK, která si pronajímá vodovodní infrastrukturu od PVS. Vlastníkem PVK je francouzská firma Veolia. Z tržeb zhruba pěti miliard korun ročně se Praze za pronájem vracejí zhruba dvě miliardy korun. PVK stoupl loni čistý zisk o 6,6 procenta na 532 milionů korun. Obrat firmy se zvýšil o více než šest procent na 6,24 miliardy Kč. Společnost uvedla, že celý zisk vyplatí jedinému akcionáři, tedy Veolii.

Přečtěte si: Na Kamenném vrchu v Brně vznikne přes 500 bytů i rodinné domy. Do deseti let