Premiérův kabinet poslal účastníkům vyjednávání o zvyšování platů krátký e-mail, v němž je informuje o zrušení schůzky. Důvodem jsou prý nedostatečné podklady pro dohodu. Varianty, jak by si mohli pracovníci ve veřejném sektoru polepšit, propočítávalo už ministerstvo práce.

Zrušení schůzky potvrdili odboroví předáci. „Zrušení schůzky je pro nás nepříjemné překvapení. Očekávám jako předseda odborové konfederace vysvětlení. Zdůvodnění je pro mě a pro odbory nedostatečné,“ řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Pokud jsou podle něj členové vlády na pracovních cestách či dovolené, stačí to oznámit. „Nejsme malé děti, abychom to nepochopili. Přejeme jim odpočinek,“ dodal Středula.

Ilustrační foto
Odbory se budou drát za lepší platy. Zatím pouze v kampani

Podle něj jsou skoro všechny propočty hotové. Ministerstvo práce spočítalo tři varianty – svou, odborářskou a kompromis s ministerstvem financí. Podle požadavku odborů by měli dostávat od listopadu o deset procent víc učitelé a pracovníci samospráv.

Desetiprocentní nárůst by se měl týkat i policistů či hasičů. Od ledna by si pak o deset procent polepšili lékaři a sestry a také pracovníci v kultuře, technické a administrativní síly či nepedagogové ve školství, kteří dostali přidáno teď od července.

Ministerstvo práce by zvedlo o osm procent od listopadu výdělek učitelům, pracovníkům samospráv a lidem ve státní službě, od ledna by dalo osm procent navíc lékařům, sestrám a těm, kteří si přilepšili teď od července. O 13 procent by od ledna rostl plat zaměstnancům ve služebním poměru. Díky navrhovanému lednovému sloučení tabulek by si o pět procent polepšili i pracovníci samospráv. Kompromisní varianta počítá od listopadu s 11 procenty pro učitele, státní službu a pracovníky samospráv, od ledna s osmi procenty pro sestry, lékaře a ty, co dostali přidáno teď v červenci.

MITAS v Otrokovicích. Ilustrační foto
Odbory pražského Mitasu plánují kvůli mzdám stávku, sbírají podpisy

Školským odborům se navrhovaný růst výdělků učitelů příliš nezamlouvá. Pro příští rok žádají zvýšení průměrného platu pedagogů v regionálním školství o 15 procent, aby v roce 2020 pobírali 130 procent průměrného platu v Česku, uvedl předák školských odborů František Dobšík.

Podle Středuly je na vyjednávání o zvyšování platů ještě čas. O přípravě rozpočtu, který zahrnuje i prostředky na platy a odvody, bude jednat v pondělí tripartita. Odbory chtějí o zrušení schůzky se zástupci vlády mluvit. „Je logické, že se otázce na jednání o zvýšení platů nemůže na tripartitě nikdo vyhnout,“ dodal předák ČMKOS.

Ministr školství Stanislav Štech navštívil 30. června ZŠ T. G. Masaryka v Podbořanech, aby předal vysvědčení prvňáčkům a deváťákům.
Štech: Kvůli zamítnutí kariérního řádu učitelé přijdou o 1,8 miliardy

Termín červencové schůzky se dohodl na červnovém jednání předáků se členy vlády a lídry vládních stran. Náhradní termín premiérův kabinet nenavrhl. Předpokládá ale, že by se nové vyjednávání mohlo svolat na konec srpna.