GE by v novém závodě měla zahájit výrobu do konce roku 2022. V té době by produkce firmy v ČR měla dosáhnout 400 motorů za rok, v roce 2026 pak 600 motorů. Ministerstvo průmyslu upřesnilo, že v novém závodě by mělo být vytvořeno do roku 2023 nejméně 500 nových pracovních míst.

Projekt bude z většinové části pokryt z peněz fondů EU

Ve středu schválené vládní usnesení počítá s tím, že stát uvolní v letech 2016 až 2018 podporu ve výši téměř dvou miliard korun na financování přípravy vývoje nových turbovrtulových motorů pro České vysoké učení technické v Praze (ČVUT). V případě, že bude v roce 2017 financování zcela zajištěno z fondů EU, budou prostředky vráceny do státního rozpočtu.

„Ministerstvo financí předpokládá, že projekt bude z většinové části pokryt z peněz fondů EU spravovaných ministerstvem školství. Nicméně ministerstvo průmyslu pro případ, že by tato žádost o EU fondy nebyla úspěšná, byť se tento scénář s ohledem na kvalitu projektu nepředpokládá, požaduje alternativní zajištění financování výdajů pro pořízení infrastruktury ČVUT ze státního rozpočtu," řekl novinářům mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba. ČVUT podle něj musí už teď začít nakupovat technologie, na které nemá dostatečné finanční prostředky a peníze z fondů EU budou dostupné až později.

Smlouva obsahuje pevnější závazek

„Pokud evropskou dotaci na excelentní výzkum v oblasti leteckých motorů získáme, zvýší to prestiž a kvalitu naší školy," řekl děkan strojní fakulty ČVUT Michael Valášek.

K návrhu investiční smlouvy mělo původně připomínky ministerstvo financí, které chtělo větší garance od GE, že závod skutečně postaví. „Ta smlouva obsahuje pevnější závazek, než to bylo předtím," uvedl dnes ministr financí Andrej Babiš (ANO).

GE je největší americký průmyslový konglomerát

GE může zažádat o standardní investiční pobídku určenou na výstavbu nového závodu maximálně do výše 25 procent uznatelných nákladů. Česko by se díky investici dostalo mezi pět států, ve kterých jsou vyvíjeny a vyráběny letecké motory.

General Electric je největší americký průmyslový konglomerát a z hlediska tržní kapitalizace patří mezi tři největší společnosti na světě. Soustřeďuje se zejména na dopravní technologie, ropu a zemní plyn, finanční služby, energetiku, letectví, zdravotnictví i farmaceutický a strojírenský průmysl. Založen byl v roce 1892 Pobočky má ve 170 zemích a zaměstnává přes 300 tisíc lidí.

Čtěte také: Nejvíce firem má sídlo v Praze a Jihomoravském kraji