GE by v novém závodě měla zahájit výrobu do konce roku 2022. V té době by produkce měla dosáhnout 400 motorů za rok, v roce 2026 pak 600 motorů. V novém závodě by mělo být vytvořeno nejméně 500 nových pracovním míst. Společnost by také měla získat od státu investiční pobídky.

Podpora letectví a kosmonautiky v ČR?

„Investice bude znamenat zvýšení technologické úrovně ČR, ‚inteligentní' zakázky pro české výrobce a dodavatele, růst zaměstnanosti a růst profesní zdatnosti, nové studijní specializace na VŠ," uvádí ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v předkládací zprávě. Česko by se díky investici dostalo mezi pět států na světě, ve kterých jsou navrhovány a vyráběny letecké motory.

MPO proto navrhuje kroky vedoucí k další podpoře rozvoje letectví a kosmických aktivit v ČR. Například rozpočet ministerstva školství by měl být letos mimořádně posílen o 100 milionů korun a zvýšeny výdajové rámce v letech 2017 a 2018 až o dvě miliardy korun.

Ty mají být využity na rozvoj znalostí a dovedností Fakulty strojní ČVUT v oboru letectví. Na programy podpory rozvoje letectví a kosmických aktivit by mělo jít letos i v příštím roce 375 milionů korun.

Ministerstvo chtělo změnu smluv

O projektu jednala začátkem června koaliční rada. Podle informací serveru Neovlivní.cz se ministerstvo financí dožadovalo úprav smluv. Američané proto zvažují, že projekt přesunou do Polska nebo na Slovensko.

O stavbě továrny jednal v březnu v USA premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který krátce předtím podepsal s americkou společností memorandum o spolupráci.

Podle zdrojů deníku E15 by továrna měla vyrůst u pražského vojenského letiště Kbely nebo v Klecanech poblíž Aera Vodochody.

Čtěte také: Ministerstva podporují smlouvu ČR s GE Aviation o výrobě motorů