Změny pro bytová družstva chystá ministerstvo spravedlnosti, návrh brzy pošle do připomínkového řízení. Problémy společenství vlastníků by měla řešit předloha, kterou má připravit do konce příštího roku ministerstvo pro místní rozvoj.

Cílem novely je zjednodušení schvalování stanov

Novela skupiny poslanců z ČSSD, ANO, KSČM, TOP 09, KDU-ČSL a Úsvitu by měla podle autorů zjednodušit schvalování stanov společenství vlastníků, k němuž by stačil souhlas prosté většiny. Snazší má být i schvalování změn prohlášení vlastníka, kterým se nemovitost rozděluje na byty. Novela také upravuje způsob svolávání členské schůze bytového družstva a rozhodování o některých změnách jejich stanov. Společenství vlastníků by novela výslovně umožnila v podstatě jako nástupci bytového družstva převzít jeho úvěry, které si vzalo třeba na modernizaci domu.

Novela by pomohla vyřešit vymáhání pohledávek

Ohledně dluhů vlastníků na příspěvcích na správu domu zakládá nynější zákonná úprava podle předkladatelů právní nejistotu, zda přecházejí s převodem jednotky. Ztěžuje to podle nich vymáhání pohledávek a v případě nesprávně podané žaloby hrozí promlčení dluhů a úhrada nákladů řízení. Předloha by obnovila taky předkupní právo ke spoluvlastnickému podílu k nemovitostem. Tuto úpravu by ale mohla Sněmovna připojit už k vládní novele občanského zákoníku, jenž je v dolní komoře před schvalováním.