V několika městských částech probíhala v letech 2013 až 2014 pilotní projekt, který se zaměřil na sběr kovových obalů. Mezi Pražany se setkal s pozitivním ohlasem a ukázal, že mezi obyvateli hlavního města je o třídění kovových obalů zájem. Loni tak byl v metropoli zahájen celoplošný sběr. Po Praze bylo rozmístěno přes pět set kontejnerů na třídění kovových obalů. Je pozitivní, že jejich počet stále roste.

Zdroj: Youtube
Skládka v Ďáblicích.
Komunálního odpadu loni v Česku přibylo o 7,3 pct na 3,6 mil. tun

Výhody recyklace hliníku 

Do šedých kontejnerů je možné vyhazovat plechovky, prázdné konzervy, tuby, kovová víčka a uzávěry. Nápojové plechovky jsou vyrobeny z hliníku. Ten má tu výhodu, že ho lze stále dokola recyklovat bez ztráty kvality a navíc se ušetří až 95 procent energie, která je jinak potřebná k výrobě tohoto materiálu. Doba mezi vyhozením a vznikem nové plechovky je asi dva měsíce.

Ve videu se k tématu třídění kovového obalu vyjádřil i olympionik Vavřinec Hradílek. „Chtěli jsme oslovit hlavně mladé publikum a video je ideální obsah, který se dobře šíří v prostředí sociálních sítí. Proto věříme, že bude mít na pražskou veřejnost dopad a lidé kromě papíru, plastu a skla vezmou za své i třídění třeba právě nápojových plechovek,“ uvedl k projektu jeho organizátor Ondřej Píša.

Popelnice na bioodpad. Ilustrační fotografie.
Pražané roztřídili rekordní počet bioodpadu. I tak pořád mají rezervy

Za videem stojí nezisková obchodní asociace BevCan East, sdružující přední výrobce nápojových plechovek ve střední a východní Evropě. „Plechovky jsou jedním z nejvíce recyklovaných obalů nápojů na světě. Recyklace každé z nich výrazně snižuje emise CO2 a spotřebu energie,“ uvedl Zoltán Mák, ředitel BevCan East. Na videu spolupracoval i Magistrát hlavního města.