Jedna zásilka váží 9,3 tuny a druhá 21,2 tuny. Zmrazená kuřecí prsíčka, na nichž je označení Seara, měla doputovat do různých stravovacích zařízení. Mezi nimi byla i vojenská jídelna. Právě tam kontroloři odebrali vzorky, díky kterým se na přítomnost nebezpečných bakterií přišlo.

Není to první problém s masem z Brazílie, na který veterináři narazili. V předchozích týdnech byla při laboratorním vyšetření zjištěna dvakrát přítomnost salmonel v masném polotovaru z kuřecího masa a v jednom případě nevyhovující poměr vody a bílkoviny v kuřecím mase.

Restaurace U Tří bříz v Prostějově
Salmonela v prostějovské restauraci: hosté skončili v nemocnici, včetně dětí

SVZ provádí kontroly brazilských zásilek cíleně. V jihoamerické zemi totiž vypukl korupční skandál. V souvislosti s ním se objevilo podezření, že Brazílie dováží do zemí Evropské unie maso, které by mohlo být zdravotně závadné anebo falšované. Bakterie salmonely před časem odhalili v mase z Brazílie i slovenští veterináři.

Do konce dubna veterinární správa provedla okolo 90 kontrol, při kterých bylo zkontrolováno, pozastaveno a laboratorně vyšetřeno 180 šarží. Vloni bylo do Česka z Brazílie dovezeno 1163 tun drůbežího masa.

Brazílie, Sao Paulo, 17. srpna 2016. Demonstranti pod taktovkou odborů požadují konec vlády Michela Temera.
Brazílie řeší obří korupční skandál. Obviněna je třetina ministrů

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy z potravy, nádobí, ale také z nemytých rukou. Pro zdravého silného jedince není onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti. Ti se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení.

Bakterie Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel.
Slovensko: Dovezené kuřecí maso z Brazílie obsahovalo salmonelu