Důvodem je hlavně cena: České dráhy, respektive jejich dceřiná firma České dráhy Informační systémy (ČDIS) chce dát za Chaps 400 milionů korun. Hájí se tím, že jde o cenu podle znaleckého posudku.

Roční zisk celé skupiny, která dělá pro České dráhy například i kompletní prodejní systém nebo pro autobusové dopravce rezervační systém AMSBUS, je kolem 40 milionů korun. Lidé z oboru, proto považují částku za příliš vysokou. I s ohledem na to, že Chaps přišel o monopol na vyhledávače jízdních řádů.

Ilustrační foto.
České dráhy posílí na hrnčířské trhy vlaky

Dohání je minulost

České dráhy, které své dceři na nákup půjčí peníze, transakci hájí. Podle nich je logické, aby měly dodavatele těchto služeb pod kontrolou. Největší obavy mají totiž z toho, že se prodejní systém dostane do rukou někoho jiného. Dráhy tak doplácejí na chyby z minulých let, které ale nijak nenapravily.

Vývoj svého prodejního systému nechaly externí firmě. K systémům, kterými ročně proteče přes sedm miliard korun, nemají dokonce ani licenci. Namísto toho, aby se postupně závislosti na Chapsu začaly ČD zbavovat, získala firma ještě další zakázky. Státní dopravce se tak dostal do situace, z které není mnoho jiných východisek.

Chátrající Mercedes-Benz SLR McLaren.
V Praze roky chátrá extrémně drahý Mercedes SLR McLaren. Proč?

Do hry se vložili politici

ČDIS už podle předsedy představenstva Miroslava Kopeckého mají souhlasná stanoviska Chaps koupit. „Buďto ji za cenu vycházející z ocenění společnosti koupíme my, čímž získáme strategické know-how, licence a zdrojové kódy všech aplikací pro odbavení zákazníků v osobní dopravě národního dopravce, nebo ji koupí jiný zájemce,“ tvrdí Kopecký.

Do hry se ale vložili politici. Minulý týden nejprve Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že transakce nese známky organizovaného zločinu. Proti obchodu je i šéf ANO Andrej Babiš. „S transakcí zásadně nesouhlasím. Dva měsíce před volbami nemá stát dělat žádné zásadní prodeje ani nákup, ani uzavírat dlouhodobé smlouvy, ani dělat personální změny,“ řekl Babiš.

Autor je spolupracovníkem redakce