„Jindy bouřlivá debata o modelu finančních vztahů mezi vlastním hlavním městem a jeho městskými částmi se letos soustředí na možnosti navýšení příspěvku na školství v městských částech. Jinak je navrhováno zachovat výpočtovou strukturu beze změn. I to představuje pro městské části dobrou zprávu, protože díky zvýšeným daňovým příjmům již nyní mají garantováno posílení finančních vztahů o celkem 86 miliónů korun," uvedla Kislingerová.

Starostové chtějí navýšení 

Praha již jednala se starosty městských částí o tom, že by se mohla zvýšit částka, kterou jim město přispívá na jednoho žáka. Nyní dostávají radnice 1360 korun. Starostové požadují zvýšení na 3000 korun, zda se tak stane a o kolik se částka zvýší, bude záležet na rozhodnutí vedení města.

Zároveň by mohla vzniknout rezerva na financování projektů městských částí. „O definitivní výši se ještě vede diskuse, nicméně již nyní je zřejmé, že městské části obdrží 250 miliónů korun z podílu na loteriích a 50 miliónů korun jako spolufinancování hlavního města Prahy na jejich participativních rozpočtech," uvedla náměstkyně.

Praha chce splatit část dluhu 

Z dosavadních jednání pak vyplynulo, že například dobrovolní hasiči příští rok dostanou více než 100 milionů korun. Zároveň Praha zamýšlí splatit část svého asi 30 miliardového dluhu, a to částkou 8,5 miliard korun, což má Praze ušetřit ročně asi miliardu, kterou platí na úrocích půjčky.

Hospodaření Prahy skončilo v letošním prvním pololetí přebytkem 7,3 miliardy, to je zhruba o 400 milionů meziročně méně. Výsledek ovlivnily zejména nízké investice.

Čtěte také: Radnice by měly dostat od Prahy vyšší dotace na žáky