Alespoň takové informace vyplývají z průzkumu společnosti Chéque Déjeuner. Z listopadového průzkumu mezi osmi stokami zaměstnanců společnosti podnikající v oblasti stravování vyplynulo, že Češi mají rádi tradice a neradi experimentují.

„Favoritem štědrovečerního stolu je obalovaný kapr, filé nebo řízek a bramborový salát. Naproti tomu rybí polévku, která je na přípravu náročnější, připravuje pouze třetina oslovených," uvedl generální ředitel Jiří Kráčmar.

Bezmála osmdesát procent dotázaných uvedlo, že se drží vánočního receptu, který se předává z generace na generaci. Pouze 13 procent oslovených pak je ochotno vyzkoušet něco nového.

Přizvat hosta k večeři? Třetina říká: Ano

Bezmála 70 procent lidí by neváhalo ke štědrovečernímu stolu pozvat hosta. Třetina by prostřela pro osamoceného člověka, třetina by pozvala dítě z dětského domova. Vyplývá to průzkumu společnosti Chéque Déjeuner.

Kdo by se domníval, že v tomto ohledu je venkov pohostinnější, mýlil by se. Z průzkumu vyplynulo, že čím větší je město a s ním spojená anonymita tím je ochota uvažovat o nečekaném hostu vyšší.

„Průzkum se uskutečnil v listopadu a odpovídalo osm stovek zaměstnanců naší společnosti, která působí v oblasti stravování," uvedl generální ředitel Jiří Kráčmar.