Zakáz mísení masa a mléka, používání vysvěceného košer nádobí či možnost modlitby v synagoze. Takový režim panuje v upraveném čtyřhvězdičkovém hotelu v Žitné ulici.

Downtown Prague je totiž vůbec prvním košer hotelem pro židovské turisty v Praze. Za nápadem stojí česká hotelová společnost EuroAgentur Hotels & Travel. Ta si od něj slibuje, že povzbudí věřící židovské turisty k návštěvě metropole.

Pod dohledem rabína

„Hotel byl vysvěcen rabínem a svůj život žije pod jeho denním dohledem. Židovská klientela dodržuje mnoho předepsaných povinností, zvyků a pravidel. Některé místnosti jsme proto museli speciálně upravit,“ uvedl ředitel společnosti Viliam Sivek.

Klientům uvaří zahraniční košer kuchaři a část surovin bude dovezených z Vídně a Paříže. Specialisté se ale musejí vyhnout jakémukoliv mísení masa a mléka při vaření i servírování, speciálně upravená jsou i místa pro skladování a mytí nádobí. Na stolech zase hosté neuvidí jiné ubrusy než bez potisku a bílé.

Patálie se šabatem

Vedení hotelu ctí také šabat. V sedmém dnu v týdnu věnovanému odpočinku nesmí nikdo pracovat a zakázáno je i dotýkat se elektrických přístrojů.

„Šabat je nejdůležitějším svátkem v judaismu, jeho dodržování je přímo nařízeno Desaterem rabínské literatury, začíná v pátek se západem slunce a končí obřadem v sobotu před západem slunce. Aby ho naši hosté mohli dodržovat, museli jsme se ale vypořádat s řadou technických věcí. Vrásky nám přidělalo například nedovolené používání výtahu stiskem ovládacích tlačítek, otevírání dveří prostřednictvím kartových zámkových systémů nebo rozsvěcování světla společných prostor a pokojů. Nakonec jsme si ale s technikou poradili,“ doplnil Sivek.

Specializací bojují proti úbytku klientů

Společnost EuroAgentur Hotels & Travel nechala hotel přestavět proto, že jí ubývala klientela. Teď chce vzkřísit hlavně zájem izraelských turistů. Ještě v roce 2000 jich navštívilo Česko 185 tisíc, loni jich bylo 59 tisíc. Podle statistik věřící židé tvoří asi desetinu izraelských turistů. Jejich požadavky se snaží uspokojit některé mezinárodní řetězce, košer hotel však v Praze chyběl.