"Na tiskové konferenci budou zveřejněny nové úpravy programu, datum spuštění příjmu žádostí a další doplňující informace k tomu, jak správně postupovat při podání žádosti. Občané budou moci na pořízení systému na hospodaření s dešťovou vodou opět získat až 105 tisíc korun," uvedl úřad vedený ministrem Richardem Brabcem (ANO). Podle dřívějších prohlášení by měl stát přijímat žádosti od 7. září.

Ministr životního prostředí Richard Brabec.
Další dotace na splachování nebo zalévání dešťovkou odstartují v září

Programem chce stát bojovat proti plýtvání vodou a proti suchu. Podle Brabcových dřívějších slov bude nově vyčleněné peníze rozděleny na dvě části: "Polovina půjde pouze do suchých oblastí. V nich jsme stanovili například podmínku, že v uplynulých třech letech tam nastal minimálně jednou kritický nedostatek vody," řekl dříve v České televizi.

V první výzvě byl největší zájem o peníze na systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady. O ně si zažádalo přes 1700 domácností.

Dešťová voda. Ilustrační foto.
Ministerstvo vyhlásí v srpnu novou Dešťovku, bude v ní 200 milionů korun

Dotace z programu mohli čerpat vlastníci i stavebníci všech obytných domů s výjimkou rekreačních. Stát podpořil zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady, akumulaci srážkové vody pro splachování záchodů a využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové.

Více podrobností chce resort oznámit na tiskové konferenci příští pondělí.