Od prosince začnou povinné účtenky vydávat restaurace a hotely. Celkově jde o 50 tisíc zařízení, z toho 
41 tisíc stravovacích podniků. „Zavedení EET budou nejvíce odkládat menší podniky, jako jsou bufety, hospody nebo cukrárny. Těch je však v součtu třetina," uvádí průzkum pro Storyous. Konkrétně jde 
o 5700 nejmenších hospod „čtyřek", asi 5000 cukráren a kaváren a 2300 bufetů 
a stánků. „Klasické vesnické hospody považujeme za podniky, které budou EET ohroženy nejvíce. Pro hospodské je jakýkoli zásah do jejich aktuálního řádu velmi obtížný. Z rozhovorů víme, že si ve většině případů uvědomují, že si budou muset evidenční pokladny zavést, problém ale vědomě odsouvají na neurčito," popisuje Petr Filipec, provozní ředitel Storyous.

Pomalý začátek

Dílčí úleva přišla naposledy pro stánky – podle výkladu ministerstva financí nemusejí stánkaři, pokud nemají pevné zázemí (stoly, židle, toalety), účtenky vydávat hned, ale až od března 2018. Tento termín platí i pro farmářské trhy. Žádné jiné výjimky se ale nechystají a na prodlevy už moc času není. Patrně poslední pokus o zastavení EET provede ve sněmovně TOP 09, která chce ve zrychleném projednávání navrhnout odklad EET o dva roky, tedy až po sněmovních volbách. Na to by ale topkaři potřebovali i hlasy z vládního tábora, které (zatím) nemají.

Že se podnikatelé „probouzí", byť zatím pomalu, už naznačují i berní úřady. „Na Infolince správci daně vyřídili za celý srpen 1569 hovorů, za měsíc září (ke včerejšku – pozn. red.) bylo 2299 hovorů," potvrzuje mluvčí Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Petra Petlachová. Roste i počet dotazů přes web na stránkách etrzby.cz: od začátku září jich úředníci vyřídili už 1620, dvakrát tolik, co v srpnu. Ke včerejšímu dni berní úřady vydaly 4552 autentizačních údajů, které slouží jako první krok k přihlášení se do EET.