Úřad vlády patří podle prvního návrhu státního rozpočtu na rok 2018 k menšině úřadů, jejichž výdaje by měly oproti letošku klesnout. Zatímco v tomto roce by měl hospodařit s 1,24 miliardy Kč, v příštím roce by měl na výdaje o zhruba 80 milionů méně.

"Částka navržená ministerstvem financí je pro Úřad vlády nedostačující. Zejména nejsou plně pokryty požadavky na výzkum, vývoj a inovace a nejsou dostatečně zajištěny finanční prostředky na opravu vnějšího pláště Strakovy akademie. Budeme proto usilovat o navýšení prostředků v těchto oblastech," uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer na dotaz agentury ČTK.

Ministerstvo financí v Praze
Státní rozpočet je letos ve schodku. EET se na výběru daní zatím neprojevila

Kvůli úpravám Strakovy akademie už Úřad vlády zahájil zadávací řízení. Podle Věstníku veřejných zakázek měli zájemci doručit nabídky do 23. května. Předmětem zakázky je celková památková oprava obvodového a střešního pláště budovy a oplocení jejího areálu. Práce by měly začít letos v září a skončit dva a půl roku po uzavření smlouvy.

V případě obvodového pláště je v plánu oprava omítek a nátěrových vrstev, štukových, kamenných, kovových, výplňových a klempířských prvků. "Oprava oplocení areálu spočívá v opravě omítek, kamenných prvků a vstupní brány," stojí v dokumentu. V případě střešního pláště plánuje úřad opravu, či výměnu střešní krytiny, klempířských konstrukcí, úpravu hromosvodů a úpravu kamenných prvků.

Kateřina Perknerová.
Pohledem Kateřiny Perknerové: Nepovedená derniéra

Úřad vlády připomíná, že projednávání rozpočtu je složitý proces a zatím je jen na počátku. "Jedná se zatím o výchozí návrh základních parametrů z dílny ministerstva financí, který nyní prostudovaly jednotlivé resorty a vyjadřují se k němu," uvedl Ayrer.

Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září. Zpravidla o rozpočtu začíná jednat během června. Během léta pak ministři jednají s ministrem financí o rozpočtech ve svých kapitolách a do konce srpna musí MF návrh poslat vládě.