Statistiku výrazně ovlivnil jeden velký projekt předního developera, který od dubna do června prodal v Hostivaři 200 nových bytů. Bez jejich započítání by prodejní cena nových bytů prodaných ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 8,1 procenta na 60.008 korun za metr čtvereční. Takřka tři čtvrtiny (72 procent) prodaných bytů ve druhém čtvrtletí měla prodejní cenu nižší než 60.000 korun za metr čtvereční.

Průměrná cena dostupných bytů v cenících developerů na konci června v porovnání s prvním čtvrtletím klesla o 2,3 procenta na 61.805 korun za metr čtvereční. Meziročně je to však o 1,2 procenta více. I tato čísla ovlivnil jediný developer, který dal do prodeje velký projekt se stovkami bytů. Třetinu (31 procent) nabídky tvoří byty s cenou v rozmezí 50.000 až 60.000 korun za metr čtvereční.

Všechny uváděné ceny jsou ceníkové, tedy takové, jak je developeři prezentují v nabídkách. Skutečné ceny, za které se konkrétní byty prodaly, mohou být jiné. Developeři do nich mohou promítnout nejrůznější slevy a bonusy. Ceny uváděné Trigemou jsou včetně DPH.

Letošní rok je rekordní

Letošní rok je zatím pro developery rekordní, podle společné statistiky společností Ekospol, Skanska Reality a Trigema prodali v Praze v prvním pololetí 3550 nových bytů, meziročně o čtvrtinu více. Na konci pololetí měli developeři v nabídce dalších 7000 nových bytů připravených k prodeji, jejich celková hodnota podle odhadů Trigemy přesahuje 32 miliard korun.

V Brně se podle Trigemy v prvním pololetí prodalo celkem 544 nových bytů, což bylo meziročně o 20 procent více. Jejich celková ceníková cena činila 1,5 miliardy korun. Na konci června bylo v Brně dostupných 850 nových bytů ve 40 projektech, jejich průměrná cena vzrostla na 56.500 korun za metr čtvereční. „Cena je hodně zvláštní. Brno se utrhlo a začalo cenově dohánět Prahu, navíc za velmi krátkou dobu," upozornil předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

Až dosud byly byty v Brně proti pražským levnější řádově o deset tisíc korun za metr čtvereční. „I tady platí, že statistiku výrazně ovlivnil jeden větší projekt. Evidujeme takový se 70 byty, kdy se průměrná cena pohybuje mezi 70 a 80 tisíci korun za metr čtvereční," dodal Soural.

V ostatních regionech mimo Prahu a Brno se podle Trigemy za první polovinu roku prodalo 2850 nových bytů. Na konci června bylo dostupných 4200 nových bytů s celkovou hodnotou 12,5 miliardy ko­run.