„Pro drtivou většinu malých pěstitelů a nejmenších výrobců potravin představují farmářské trhy jediné odbytové místo, kde mohou prodat svou produkci nebo sezonní přebytky, a své zboží nabízejí třeba jen několik týdnů nebo měsíců v roce," uvedl předseda AFT Jiří Sedláček ze spolku Archetyp, který v Praze provozuje farmářské trhy Jiřák a Náplavka.

„Kvůli tomu si těžko budou pořizovat potřebné technologie a software, protože náklady na ně budou vyšší, než je nepatrný a sezónní zisk z prodejů jejich produktů," zdůraznil Sedláček. 

Doplnil, že zejména Pražané a další obyvatelé měst kvůli zavedení elektronické evidence tržeb dost možná přijdou o možnost nákupu jedinečných, tradičních a čerstvých lokálních potravin, kterou si v posledních letech oblíbili.

Čtěte také: Farmářské trhy jsou otevřené pro veřejnost i přes zimu