A v nejbližších dnech pak Prahu navštíví krejčovský salon Star Tailors (Hvězdní Krejčí) reprezentovaný mistry Sandym a Liu. „Kočovní" krejčí, kteří poskytují své služby již několik desítek let a mají tisíce spokojených klientů po celém světě.

Čím se krejčí pocházející z Hongkongu liší od ostatních, kteří své řemeslo rovněž skvěle ovládají? Sandy a Liu pracují zejména pro pány a šijí košile a obleky na míru.

Při návštěvě cizí země, kde pobývají jen pár dnů, však stihnou jen dvě věci: Vzít zákazníkovi „správnou míru" a dát mu vybrat ze vzorníků anglických, italských a egyptských látek, které vozí na ukázku.

Oblek dorazí poštou

Poté ušijí košili či oblek, jež mají kvalitou předčít běžnou konfekci, avšak cenou ji mají být velmi blízko. Dokončení krejčovského díla se již odehrává v Hongkongu, odkud oblečení putuje zpět do místa zakázky, se zárukou případných úprav. K českým zákazníkům dorazí obvykle za šest až osm týdnů.

S nápadem pozvat dvojici exotických krejčí také do Prahy, přišel už v roce 2009 Miroslav Šebesta, jeden ze spolumajitelů pražské kavárny, a to při svých cestách za kvalitní kávou. Při návštěvě Hongkongu, který je považován za „krejčovský pupek světa", narazil i na nejznámější hongkongské krejčovství „U Sama", které šije například pro britskou královskou rodinu nebo americké prezidenty.

„V Hongkongu jsem se zastavil i v krejčovském salonu Star Tailors, kde jsem potkal Sandyho. Přesvědčil mě, ať si nechám ušít oblek, ale odnášel jsem si ještě dvoje kalhoty a tři košile," vypráví Miroslav Šebesta.

První příjezd mistrů krejčích

Při konverzaci v krejčovství přišla řeč i na to, že pánové Sandy a Liu často „kočují" i po Evropě a pravidelně jezdí do Londýna, Vídně a Frankfurtu, kde šijí obleky na míru.

„Dohodli jsme se, že až budeme mít zázemí, zastaví se na své cestě po evropských metropolích také v Praze. A když jsme v dubnu 2010 otevřeli v centru Prahy kavárnu Friends Coffee House, bylo vše připravené na jejich návštěvu," vzpomíná Miroslav Šebesta na první příjezd mistrů krejčích z Hongkongu.

Letošní cesta Sandyho a Liu po Evropě, počítá se zastávkou v Praze. Potkat se s nimi bude možné od 29. května do 2. Června v kavárně Friends Coffee House, nedaleko Václavského náměstí v Palackého ulici. Hvězdní krejčí přijedou letos do Prahy již podeváté.

Krejčí s kořeny v Indii a Číně

Sandžaj Makidža neboli Sandy je krejčí indického původu z Hongkongu. Jeho rodiče přijeli z Indie v roce 1962. Otec si otevřel vlastní krejčovství a během války ve Vietnamu šil i uniformy pro americké mariňáky.

Sandy už se narodil v Hongkongu a v rodinné dílně šije od svých 14 let. Pan Liu je čínský krejčí, který pracoval už s otcem pana Sandyho.

Jiří Máslo